Brnabić: Beograd spreman da odmah posle izbora nastavi dijalog sa Prištinom 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Zvanični Beograd nikada nije koristio nikakve izgovore i spreman je da nastavi dijalog sa Prištinom, odmah posle izbora, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić tokom posete Ivanjici, komentarišući izjave prištinskih zvaničnika.

Brnabić je naglasila da je Beograd uvek bio za dijalog i da je uvek implementirao sve postignute dogovore i sporazume.

Sa druge strane, Priština je razgovarala i sve ono što se dogovorilo pod okriljem Evropske unije ona to nije dalje implementirala, istakla je premijerka, navodeći da je Beograd prešao i preko toga, iako će nastaviti da insistira da se primene dogovori iz Briselski sporazum.

Ana Brnabić je naglasila da je Beograd nastavio da razgovara, iako se ne može reći da partner u razgovorima imao neki naročiti kredibilitet. Jer ako je nešto potpisano 2013. godine, i ništa od tada nije urađeno, taj partner nema kredibilitet dok nešto ne uradi po tom pitanju, naglasila je premijerka Srbije.

Zbog bezbednosti i sigurnosti Srba na Kosovu, zbog regionalne stabilnosti, zbog uslova života i Srba i Albanaca na, zvanični Beograd nikada nije izbegavao da razgovara. I to sve dok nije došlo do uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

I od 21. novembra 2018. godine zvanični Beograd poziva da se te takse ukinu, naglasila je Ana Brnabić i dodala da je odlično što su (vlasti u Prištini) sada donele takvu odluku, uz veliku podršku međunarodne zajednice, pre svega SAD.

Brnabić se zahvalila Sjedinjenim Državama i ambasadoru Ričardu Grenelu na onome što su uradili da se uspostave uslovi za nastavak razgovora, a Evropskoj uniji što je postavila svog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Premijerka je naglasila da Beograd uvažava i jedne i druge i spreman je za dijalog, ali da prethodno Srbija treba da reši svoje prioritete – pre svega zdravlje građana, poštovanje Ustava I samim tim izbore, koji su za dve nedelje. Posle toga nastavljamo dijalog, naglasila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari