Brnabić i Gutereš: UNMIK ostaje na Kosovu i Metohiji 1Dačić i brnabić sa Guterešom Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić sastala se sinoć u Njujorku, uoči obraćanja na Generalnoj skupštini UN, sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Kako se navodi u saopštenju, sastanku je prisustvovao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Za Ujedinjene nacije, Kosovo nije država“, istakao je Gutereš u razgovoru, i dodao da će UN podržati dogovor Beograda i Prištine u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Premijerka Brnabić rekla je da je Srbija posvećena viziji i misijama Ujedinjenih nacija. „Smatramo da UN treba da imaju aktivniju ulogu u međunarodnim odnosima“, naglasila je Brnabić.

Brnabić je istakla da Srbija daje aktivan doprinos UN kada je reč o očuvanju mira i da više od 300 žena i muškaraca iz naše zemlje učestvuje u mirovnim misijama širom sveta.

„U interesu je Srbije da UNMIK ostane na Kosovu i Metohiji u nesmanjenom broju i bez promene mandata, što sam istakla i na sastanku Akcija za mir“, naglasila je predsednica Vlade.

„Misija UNMIK ostaje na Kosovu i Metohiji“, preneo je u razgovoru generalni sekretar UN Gutereš.

Brnabić je rekla da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predvodi dijalog Beograda i Prištine, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić aktivno radi na tome da svetu prenese poruku šta je sve Srbija uradila. „Posvećeni smo nalaženju rešenja i ne želimo zamrznuti konflikt“, istakla je predsednica Vlade Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je poziv Guterešu da poseti Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari