Brnabić: Jaka Srbija u svim delovima 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da regionalni razvoj važno pitanje za Srbiju i u narednom periodu će više pažnje biti posvećeno Loznici, Kraljevu, Boru i Zaječaru, „kako bismo imali jaku Srbiju u svim njenim delovima“.

Vlada Srbije je prišla strateški pitanju regionalnog razvoja, odnosno pokušava da usmerava strane investitore u manje razvijena područja i tamo gde bi trebalo otvarati radna mesta, rekla je Brnabić na sednici Skupštine Srbije posvećenoj poslaničkim pitanjima poslednjeg četvrtka u mesecu.

Više pažnje posvetićemo Loznici, Kraljevu, Boru, Zaječaru kako bismo imali jaku Srbiju u svim njenim delovima, rekla je Brnabić i dodala da se nastavlja izgradnja infrastrukture kako bi se povezala Srbija.

Poslanik Muamer Zukorlić postavio je pitanje Brnabić o demografskoj, migracionoj eroziji u Srbiji i planovima za očuvanje demografskog potencijala, dok je ministarki građevine Zorani Mihajlović postavio pitanje o detaljima sporazuma sa kineskom kompanijom za izgradnju autoputa Požega- Boljare i dokle se stiglo sa projektom autoputa Beograd -Sarajevo.

Mihajlović je rekla da aktuelna Vlada Srbije u proteklih pet godina završavala projekte koji se nisu završavali 30 godina, ali je inicirala i nove, za vreme bivšeg premijera, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića koji je uspostavio dobre odnose sa Kinom.

Mi smo prošle godine potpisali memorandume i komercijalne ugovore sa kineskom kompanijom o deonici Preljina-Požega i ona počinje da se radi u martu sledeće godine, a danas je potpisan memorandum o deonici do granice sa Crnom Gorom, objasnila je Mihajlović.

Procena je da je cena te deonice, od 107 kilometara, dve milijarde evra, a samo projektna dokumentacija će da košta 50 miliona i ovo je memorandum o izradi te projektno-tehničke dokumentacije, naglasila je Mihajlović.

Kada je reč o autoputu Beograd-Sarajevo, Mihajlović je rekla da su predstavnici turskog ministarstva saobraćaja posetili lokacije budućeg puta, da će Srbija završiti dokumentaciju trase do Kotromana i potpuno nove trase od Sremske Mitrovice.

Mi da budemo spremni, a Bosna i Hercegovina tek treba da donese odgovarajuće odluke, mi se nadamo brzo, rekla je ona.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović predstavila je neke od najvažnijih smernica populacione politike, odnosno da su posebno važni podsticaji da se žene odlučuju na rađanje trećeg i četvrtog deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari