Brnabić: Japan je važan partner u političkom i ekonomskom slislu 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru sa parlamentarnim zamenikom ministra spoljnih poslova Japana Kenđi Jamadom da je Japan naš prijatelj i donator i važan partner u političkom i ekonomskom smislu.

kako se navodi u saopštenju, Brnabić je istakla da je trend unapređenja saradnje naročito primetan nakon istorijske posete premijera Japana Šinzo Abea Srbiji u januaru ove godine i izrazila uverenje da će dve zemlje u narednom periodu proširiti saradnju i na nove oblasti.

Sagovornici su se složili da jučerašnje potpisivanje Sporazuma o finansiranju projekta uklanjanja ostataka protivpešadijskih mina u opštini Bujanovac sa Međunarodnim fondom za jačanje ljudske bezbednosti, predstavlja još jedan važan korak u pravcu daljeg jačanja naše bilateralne saradnje.
Predsednica Vlade iskoristila je priliku da zahvali za podršku i finansijsku pomoć Japana od 500 hiljada evra, kako bi ovaj značajni projekat bio realizovan.

Parlamentarni zamenik spoljnih poslova Japana istakao je da su kompanije iz Japana zainteresovane za dolazak na naše tržište, pre svega one koje se bave oblastima IT industrije i saobraćaja. Jamada je naveo da je upoznat sa najnovijim ekonomskim pokazateljima, koji potvrđuju trend razvoja srpske privrede i pohvalio napore Vlade Srbije usmerene ka stvaranju stabilnog poslovnog okruženja, značajnog za privlačenje novih japanskih investicija.

Predsednica Vlade ukazala je na to da su japanske kompanije važan deo srpske ekonomije, što je dokaz dobro sprovedenih ekonomskih reformi i pokazatelj stabilnosti poslovne klime. Od japanskih investitora i njihovog pristupa poslovanju, mnogo možemo da naučimo, zaključila je premijerka i dodala da veliki značaj pored investicija imaju i nove tehnologije koje dolaze sa japanskim kompanijama.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima saradnje u oblasti kulture i umetnosti, a premijerka Brnabić izrazila je očekivanje da će se u narednom periodu stvoriti mogućnost za otvaranje izložbe japanskih umetnika u Beogradu, koja bi bila od izuzetnog značaja za približavanje kultura dva naroda.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana zahvalio je premijerki Brnabić na pomoći koju je Vlada Srbije uputila povodom saniranja posledica poplava u Japanu i izrazio uverenje da će njena poseta Japanu planirana za narednu godinu biti veoma značajna za dalje unapređenje bilateralnih odnosa dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari