Brnabić: Ne zaboraviti jasenovačke žrtve 1Foto: RTS/ Printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je potrebno da se ulože što veći napori da bi jasenovačke žrtve snažnije i odlučnije bile zaštićene od zaborava, kao i da se pokaže poštovanje prema njima i najavila da će Vlada Srbije uložiti značajna sredstva u izgradnju Memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

„Ovde smo iz godine u godinu i zauvek. To je naša obaveza, odgovornost, zalog za budućnost, znajući da cenimo slobodu, ali i poštovanje prema drugom ljudskom biću bez obzira na veru, naciju, ili pol“, istakla je Brnabić u Spomen području Donja Gradina kod Kozarske Dubice, na centralna manifestacija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

Ona je poručila da su Srbi kao narod preživeli uprkos svim tragedijama. „Stradali su nedužni ljudi, žene, deca, starci, bez ikakve naznake ljudskosti od strane dželata. Zbog mira, bratstva i jedinstva nije se o Jasenovcu pričalo, a moralo je. Zato danas imamo negiranje NDH kao jedne umobolne tvorevine, a dovode se čak u pitanje i činjenice da se išta događalo“, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da su decenijama razni ljudi i sistemi pokušavali da zataškaju činjenice o masovnosti i svireposti jasenovačkog sistema ustaških koncentracionih logora, od kojih je Donja Gradina najveća masovna grobnica. Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podsetio je na zlo ustaškog režima i monstrouzna stradanja u Jasenovcu i Donjoj Gradini, pre svega srpskog, ali i svih ostalih naroda. On je istakao da su deca ubijana na najmonstruoznije načina, odnosno da su živa stavljana u vreće koje su zavezane bacane u Savu i poručio da se teško može naći oprost u srcu za ustaše i režim koji je počinio tolike zločine. Dodik je istakao da je državni projekat NDH bio da pobije jedan ceo narod.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Jasenovac, kao mesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zaceliti i da je nastao na stranicama mržnje, bolesne, mračne ideologije i konceptu istrebljenja. „Stradanje koje se ovde desilo više je od genocida, a ni pravna, ni moralna terminologija ne poznaju primerenu kvalifikaciju za zlodela, neljudskost i svirepost metoda kojima su vršene egzekucije ili za ideološko-politički koncept koji je iza toga stajao“, rekla je Cvijanović. Istoričari tvrde, naglasila je ona, da je po svireposti i brutalnosti Jasenovac bio daleko gori od Aušvica i drugih logora smrti u Evropi tokom Drugog svetskog rata, kao i da su jedino na prostoru NDH postojali logori za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari