Brnabić: Nedostatak kadrova ključni problem privrede 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je nedostatak radne snage ključni problem domaće privrede i da se radi na tome da firme lakše dođu do radnika koji su im potrebni.

Ona je posle sastanka sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije rekla da je nelogično da Srbija i dalje ima relativno visoku stopu nezaposlenosti od oko 11 odsto, iako je duplo manja nego 2012. godine, a da privredi nedostaju radnici.

„Problem nedostatka kadrova imaju i države gde je stopa nezaposlenosti četiri odsto, ali mi treba da vidimo kako da privredi pomognemo da lakše dodje do radnika medju onima koji su nezaposleni. To može da bude i preko neformalnog obrazovanja, trening centara i prekvalifikacije“, istakla je premijerka.

Važno je, kako je ocenila, da se privreda pripremi kako bi se spečilo da sve ono što se deševa na evropskom i globalnom tržištu, kao i trgovinski ratovi, ne utiču preterano na pad domaće preradjivačke industrije.

Navela je da je liberalizovan sistem izdavanja radnih dozvola i da je olakšano zapošljavanje stranaca u Srbiji, što može da pomogne većem prilivu kadrova, odnosno vraćanju ljudi koji su otišli u inostranstvo.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su privrednici dobili uveravanja od premijerke da Vlada Srbije radi na rešenjima koja će pomoći privredi da posluje u boljim uslovima i da lakše dolazi do kvalfikovanih radnika.

„Moramo da zajednički radimo da prevazidjemo probleme koje možemo imati zbog dešavanjima na svetskim tržištima“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari