Brnabić o KiM: Kompromis bi značio dugoročnu stabilnost 1D.Đ.

Izjava premijerke nemačkim novinarima o Kosovu, proteklih dana je pobudila veliko interesovanje, pogotovo je bila komentarisana na društvenim mrežama, pa ni prilikom današnje posete Smederevu nisu mogla da budu izbegnuta pitanja u vezi sa tim, prenosi Podunavlje.info.

D.ĐUpitana šta ima da poruči raseljenima sa KiM u Smederevu, Brnabić je kazala da Vlada Srbije pokušava da uradi sve da im se izađe u susret, ali i da smatra da je strašno da se ne zna dovoljno o patnjama Srba sa KiM.

Pokušaću  da u narednih nekoliko dana pošaljem jasniju poruku u vezi sa tim šta se i dan danas dešava na KiM. Samo u maju imali smo 14 različitih incidenata i napada na Srbe koji žive na KiM i ukoliko to znači da je rešenje da izbacite Srbe sa KiM, to Srbija neće dozvoliti i mi očekujemo da međunarodna zajednica to reši”, rekla je premijerka Srbije.

U interesu Srbije dugoročno pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom, i svih onih koji žive na KiM, svih Srba i svih nealbanaca. Kompromis bi značio dugoročnu stabilnost, bezbednost za te ljude i dugoročnu stabilnost regiona”, kazala je Brnabić i dodala je da njoj deluje da je trenutno jedino Beograd spreman za kompromis.

Lično mislim da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Kosovo jeste Srbija, ali šta je ono što je dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom”, zapitala je Brnabić.

Upitana o sanaciji posledica štete koje su pretrpele opštine Velika Plana i Smederevska Palanka, Brnabić je odgovorila:

Vlada je napravila komisiju za procenu i sanaciju štete i u ovom trenutku se prikupljaju svi izveštaji.”

Na pitanje o mogućoj smeni gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, o čemu se, kako je rekla koleginica iz „Smederevskih novina“,  špekuliše u javnosti i stranačkom odboru, premijerka je odgovorila:

Nisam upoznata sa tim i to nema nikakve veze sa vladom Republike Srbije. Ja sam želela da dođem i odam priznanje gradonačelnici  i njenom timu na nečem što je crno na belo – uspehu. Smederevo je u ovome (elektronska razmena podataka) daleko najbolja lokalna samouprava u Srbiji i na tome želim da im zahvalim, jer ovo su poslovi gde Vlada ne može ništa sama. Grad je Smederevo je apsolutni lider u razmeni podataka elektronski, a ovo su političke stvari u koje neću da se mešam”, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari