Brnabić: Prištinski lideri opstruišu postizanje dogovora o Kosovu 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je u razgovoru sa podsekretarom za politička pitanja Stejt departmenta Dejvidom Hejlom da je juče usvojena platforma poslednji u nizu poteza Prištine koji nedosmisleno ukazuje da tamošnji politički lideri rade sve da bi opstruisali postizanje dogovora Srba i Albanaca.

Nesprovođenje Briselskog sporazuma, uvođenje taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, formiranje vojske tzv. Kosova i usvajanje platforme su potezi koji imaju isti cilj, a to je prekid dijaloga Beograda i Prištine i radikalizacija odnosa“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Beograd kroz odgovornu politiku pokazao da je čvrsto pri stavu da je dijalog jedini instrument za postizanje kompromisnog rešenja i dugoročne normalizacije odnosa Srba i Albanaca, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Mi smo uvek opredeljeni za mir i dijalog, ali Priština i svi naši partneri moraju da znaju da postoje crvene linije preko kojih nikada nećemo preći“, kazala je Brnabić i dodala da se „racionalno ponašanje Beograda ne sme tumačiti kao slabost nego kao posvećenost pronalaženju kompromisa“.

Kako se navodi u saopštenju, američki zvaničnik preneo je da će SAD nastaviti da insistiraju na ukidanju taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

On je zahvalio Beogradu na nepreduzimanju recipročnih mera i preneo da se SAD nadaju da će sporazum Srba i Albanaca biti postignut, kako bi se osigurala stabilnost u regionu i omogućio brži ekonomski razvoj. Takav dogovor, prema rečima Hejla, mora biti prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

Brnabić je zahvalila američkom zvaničniku na podršci i istakla da Srbija želi dalje unapređenje odnosa sa SAD na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari