Brnabić sa premijerom Državnog saveta Kine o unapređenju saradnje 1Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Sofiji sa premijerom Državnog saveta NR Kine Li Kećijangom o daljem unapređenju saradnje i strateškog partnerstva dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Brnabić i Kećijang sastali su se uoči Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se sutra održava u Sofiji, što je potvrda interesa obe zemlje za jačanje i dalje produbljivanje saradnje u svim oblastima.

U delegaciji koju je predvodila premijerka Brnabić, bili su i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U razgovoru je ocenjeno da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, uzajamno poverenje i podrška.

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je da je za Srbiju posebno važno učešće u kineskoj globalnoj inicijativi „Pojas i put“, čiji je integralni deo saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i poručila da će Srbija nastaviti kontinuitet politike prijateljstva.

Premijeri dve zemlje na sastanku su razgovarali o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, kao i o projektima putne i železničke infrastrukture koji se realizuju uz kinesku pomoć. Brnabić je istakla da je Srbija posebno ponosna na trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina i koji je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje.

Predsednica Vlade naglasila je da ona lično uputila Pismo o zainteresovanosti za pristup Srbije Azijskoj infrastrukturno-investicionoj banci.

Brnabić je istakla da su Srbiji potrebni strateški partneri u ekonomiji, i da bi volela da RTB Bor i Ikarbus, dobiju strateške partnere poput Hestila, koji je kupovinom Železare Smederevo sačuvao 5.000 radnih mesta i unapredio i modernizovao poslovanje.

Pored energetike, infrastrukture i ekonomije, Srbija i Kina jačaju saradnju i u mnogim drugim oblastima, a za Srbiju je posebno važna saradnja u oblasti kulture. Brnabić je istakla da je jako važan projekat otvaranja Kineskog kulturnog centra u Beogradu, i da Srbija želi da u najskorije vreme otvori Kulturni centar u Pekingu.

Predsednica Vlade zahvalila je kineskom premijeru na nedvosmislenoj podršci Kine po pitanju Kosova i Metohije, posebno unutar UN-a i drugih međunarodnih organizacija.

Kineski premijer Kećijang naglasio je da je ta podrška konstantna i neupitna i da je prijateljstvo između Kine i Srbije čelično.

Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope održaće se sutra u Sofiji, a glavne teme biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative 16+1 za održivi napredak.

Očekuje se potpisivanje Memoranduma o razumevanju o zajedničkom formulisanju plana bilateralne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative „Pojas i put“, Memoranduma o razumevanju o zajedničkoj podršci izgradnje Industrijskog parka za voće i povrće i Komercijalnog ugovora o modernizaciji i rekontrukciji mađarsko- srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije na deonici Novi Sad- Subotica- državna granica (Kelebija), navodi se u saopštenju.

Na marginama Samita Kina–CIEZ predviđeni su i bilateralni susreti premijerke Brnabić sa prvim potpredsednikom Vlade Belorusije Vasilijem Matjuševskim i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari