Brnabić: Srbija centar regiona u digitalizaciji i inovacijama 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, izjavila je danas u Novom Sadu da je Srbija već pozicionirana kao centar regiona u digitalizaciji i inovacijama, a da je razvoj poljoprivrede, pre svega u smeru digitalizacije i primene novih tehnologija, veoma važan strateški pravac za Srbiju.

„Ova grana privrede mora konstantno da se razvija, mora biti mnogo efikasnija i naprednija kako bismo iskoristili sav njen potencijal. Šansa za to leži u korišćenju kapaciteta informacionih tehnologija“, rekla je Brnabić na godišnjoj Antares konferenciji, koju organizuje Institut BioSens na Univerzitetu u Novom Sadu.

Brnabić je istakla da upravo Institut BioSens iz Novog Sada svojim delovanjem oslikava „iskorak ka modernoj, digitalnoj poljoprivredi“ i povezuje starteški dva značajna sektora u Srbiji – poljoprivredu i IT.

Institut BioSens je javni istraživačko-razvojni institut koji je posvećen razvoju i primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u biosistemima sa posebnim akcentom na primenama u poljoprivredi.

Njegov najznačajniji projekat je ANTARES sa budžetom od 28 miliona evra, od kojih će 50 odsto biti uloženi u novu zgradu i savremene laboratorije.

U okviru Instituta nalazi se i Centar digitalne poljoprivrede Srbije, koji kroz platformu „Agrosens“ omogućava da mobilni telefon postane nov alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje.

Na današnjoj konferenciji je predstavljen projekat izgradnje zgrade Instituta BioSens u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari