Brnabić: Srbija da nađe snagu u sebi 1Foto: Kabinet premijerke

Kosovo je izuzetno važno za stabilnost, ne samo u Srbiji, nego u regionu i taj problem ima veliki potencijal da spreči Srbiju da ide napred, izjavila je za Novi magazin premijerka Ana Brnabić koja smatra da Srbija mora da nađe snagu u sebi da napravi mir i stabilnost na Kosovu.

To je izuzetno teško, izuzetno sam zabrinuta, ali zato što je priča ovde u potpunosti jednostrana. Srbija je jedina koja pokušava i jedina, kako mi se čini u ovom trenutku, koja ima interes za dugoročni mir i stabilnost, ocenila je Brnabić.

Zamrznuti konflikt bi mogao da ostane još decenijama, ali to ne bi bilo dobro za Srbiju i zato mislim da je inicijativa predsednika (Aleksandra Vučića) prvenstveno o unutrašnjem dijalogu vrlo hrabra, ocenila je ona.

On politički nema šta da dobije iz dijaloga, samo ima političku odgovornost, ali ne želi da ostavi zamrznut konflikt nekim generacijama iza nas da ga rešavaju, što je izuzetno fer i liderska osobina, smatra Brnabić.

Mene razočarava i nisam očekivala to što u ovom trenutku nema spremnosti ni sa jedne druge strane da se kompromis napravi, dodala je ona.

Žao mi je što Evropska unija (EU) nije jača u insistiranju da se Briselski sporazum implementira, jer je EU bila garant tog sporazuma i morala je da insistira da se njegova prva stvar, a to je Zajednica srpskih opština, primeni, ukazala je Brnabić.

Sa druge strane, ističe Brnabić, iz svih razgovora koje sam imala s njima, ne deluje mi da su Sjedinjene Američke Države spremne na bilo kakvo fleksibilno rešenje, a ako niste spremni na fleksibilno rešenje onda meni deluje da ste za održavanje status kvoa i zamrznutog konflikta.

Brnabić smatra da Kosovo ne može da zaustavi evropski put Srbije „zato što to nije isto: evropske integracije su jedna priča, naše rešavanje odnosa sa Prištinom druga“.

Evropska komisija, odnosno EU, ne priznaje nezavisnost Kosova, oni su statusno neutralni i moraju to da budu jer pet važnih članica EU ne priznaje i neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, navela je Brnabić.

Oni od nas očekuju normalizaciju odnosa, neće da uvoze konflikte u EU, a normalizacija odnosa može svašta da znači: ja mislim da je prvenstveno u interesu Srbije, ne zbog EU, već u interesu Srbije da se konačno nađe dugoročno održivo rešenje, naglasila je premijerka.

Brnabić ističe i da će rekonstrukcija Vlade sačekati dok se na Kosovu ne postigne stabilnost, a sve zavisi od toga kakva će biti situacija na Kosovu.

Ukoliko se do 20. aprila ništa ne uradi na stvaranju Zajednice srpskih opština i Srbi tamo budu primorani da je sami prave, posle onoga što se desilo prošle nedelje čovek više ne može da kaže šta može da očekuje od Prištine, objasnila je ona

Brnabić dodaje da ne bih nikada bežala od rekonstrukcije, niti misli da je rekonstrukcija sama po sebi loša stvar.

Meni nije jasan koncept da birate vladu i četiri godine mora da bude isti tim, taj mi princip uporište nema u pragmatičnosti, ukazala je Brnabić.

Brnabić je rekla da se nasa da će uskoro uslediti javna rasprava o Nacrtu medijske strategije.

Verujem da će biti žučna, ali očekujem i da bude konstruktivna, s konkretnim predlozima kako da se nešto promeni nabolje.

Ni ja još nisam videla Nacrt, a očekujem kada ga budemo svi dobili da čujem primedbe novinarskih udruženja, novinara i nevladinog sektora. Želim da čujem njihove komentare i onda mogu da iznesem svoj stav, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari