Brnabić: Srbija danas nije u takvoj poziciji da joj bilo ko daje ultimatume 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da očekuje teške razgovore Beograda i Prištine u Vašingtonu, ali da ne očekuje ultimatume, jer Srbija danas nije u takvoj poziciji da joj bilo ko daje ultimatume.

Ana Brnabić je za TV Pink rekla da je delegacija Beograda otišla i te kako spremna i da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Otišli smo u timu koji je u potpunosti spreman da razgovara o ekonomskim projektima koji će dovesti do boljeg povezivanja, normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, rekla je Ana Brnabić i istakla da je Vlada pružila svu podršku Vučiću i delegaciji u Vašingtonu.

Brnabić podseća da su na dnevnom redu ekonomske teme, da će se razgovarati o infrastrukturnim projektima, kao što su let Beograd- Priština, „Autoput mira” koji treba da počne da se gradi i koji je važan za centralnu Srbiju, Kuršumliju, Prokuplje, za Srbe na Kosovu.

Ona je istakla da Srbija ima jako korektne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i da se sa administracijom predsednika Donalda Trampa često razgovara.

Premijerka je zahvalila SAD što su prepoznali onu agendu koju predsednik Aleksandar Vučić „gura” godinama, a to je inicijativa „mini šengena”, naglasivši da je Priština dobro došla, kao i ostali iz regiona, da se priključi toj inicijativi.

„Bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperitetne Srbije, a svi u regionu treba da razumeju da bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperiteta ni u Crnoj Gori ni u BiH”, rekla je Ana Brnabić.

Ona je navela da zemlje regiona treba da se odvoje od vraćanja u prošlost i da gledaju u budućnost, te da će Srbija nastaviti da brine o Srbima ma gde živeli.

Povodom rezultata izbora u Crnoj Gori i izjave člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori „probuđen velikosrpski projekat koji nastoji da poveže Beograd, Banjaluku i Podgoricu”, Brnabić je rekla da Beograd svakako želi da pomaže i Banjaluku, Podgoricu, Sarajevo i Tiranu i da čini sve za povezivanje regiona i da je to intencija Beograda za koju kaže da nije skrivena.

„Ne treba da se izvinajvamo što brinemo o Srbima u Crnoj Gori i BiH, ne radimo ništa što nismo već uradili u Srbiji”, rekla je Ana Brnabić i navela Srpsku kuću u Podgorci, ali i vraćanje kuće Bana Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji i ulaganje Beograda u njenu obnovu i prisustvo Vučića na otvaranju.

„Ne vidim zašto je tim ljudima problem da Beograd brine o Srbima da li oni živeli u BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Tako se isto ponašamo i u našoj kući. Ono što je dozvoljeno njima ne sme nikako valjda biti dozvoljeno Srbiji i Srbima. To su neki drugi problemi”, rekla je Ana Brnabić.

Brnabić: Nečuveni postupak Fajon, nisam mogla da verujem
Premijeka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je „nečuven“ postupak evropskog parlamentarca Tanje Fajon jer se, kako je navela, stavila na jednu stranu u Šapcu, navodeći da je to „eklatantan“ primer mešanja u izbore u jednom gradu.

„Ali od 751 poslanika Evropskog parlamenta pridružilo joj se svega osam“, rekla je Brnabić, za TV Pink, dodajući da je videla pismo koje je Fajon uputila evropskim parlamentarcima.

Ona je dodala da nije mogla da veruje da neko ko je bio zadužen za medijaciju među ovdašnjim strankama toliko zauzme za jednu stranu.

„I to“, kako je navela, „u izbore u jednom gradu, eto toliko to daleko ide“.

„Zamislite da Ana Brnabić i Aleksandar Vučić upute otvoreno pisamo povodom izbora u Velenju“, rekla Brnabić, aludirajući na to što je Fajon iz Slavenije.

Brnabić: Građanima u Crnoj Gori je dosta šupljih priča o velikosrpskoj agresiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da crnogorski predsednik Milo Đukanovič nema ideju kako da poboljša životni standard građana Crne Gore pa se bavi Srbijom i iznosi optužbe protiv predsednika Aleksandra Vučića.

„Građanima u Crnoj Gori je dosta šupljih priča o velikosrpskoj agresiji“, rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je navela da Vučić tokom izbora nije ni pomenuo Podgoricu, za razliku od albanskog premijera Edija Rame koji je podržao Đukanovića.

Prema njenim rečima, takvim napadima Vučiću se crta meta na čelo.

„To moramo jasno da kažemo, jer ako se sutra bilo šta desi – da se ljudi koji su to radili ne prave ludi“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari