Brnabić: Srbija spemna za otvaranje pet poglavlja 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Srbija je tehnički spremna za otvaranje pet poglavlja, Srbija napreduje u pravom smeru, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa ambasadorima EU, za koji je rekla da je novi format razgovora, održan na njenu inicijativu, kako bi se bolje osvetlilo šta je Srbija postigla u evrointegracijama.

Ona je, u zajedničkom obraćanju sa šefom misije EU Semom Fabricijem, rekla da zemalja članica EU zavisi koliko će poglavlja, na predstojećoj međuvladinoj konferenciji, biti otvoreno ali da je Srbija zaslužila to jer je pokazala progres. Ipak bi se fokusirala na naš deo posla i šta još moramo da uradimo, rekla je Brnabić, navodeći da je Srbija dosta toga uradila na putu evrointegarcija kao i da se danas najviše razgovaralo o vladavini prava.

Ona je navela da će se ministarka pravde Nela Kuburović krajem juna sresti sa predstavnicima Venecijanske komisija koja treba da pruži mišljenje o amandmanima na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa. Posle toga biće još jedan krug javne rasprave o njima, najavila je Brnabić. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da i današnji sastanak pokazuje otvorenost za komunikaciju i posvećenost vlade Srbije pridruživanju EU. Želimo da predstavimo šta smo postigli, da čujemo očekivanja EU od nas, ali i da oni čuju naša očekivanja, navela je Joksimović. Prema njenim rečima, u ovom trenutku znamo da su sve zemlje članice EU dale saglasnost za dva poglavlja i to su poglavlja 33 – budžetska i finansijska oblast i poglavlje 13 o ribarstvu. Ona je rekla da je danas u Evropskom parlamentu, u Strazburu, usvojena deklaracija između Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije koja je jedna od „najpozitivnijih“, navodeći da se u njoj pohvaljuje „kontinuirani napredak Srbije u evrointegracijama“.

To je bio razgovor među prijateljima, otvoren, kojim se podržava cilj Srbije da bude član EU, rekao je Fabricio, navodeći da je prerano reći koliko će biti poglavlja otvoreno. On je ukazao na važnost poglavlja o vladavini prava jer je to, kaže, osnova za reforme i kvalitet života građana, kao i da se očekuje savetodavno mišljenje Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije. Ohrabruje spremnost Vlade da razgovara o važnim temema i da preduzima akcije, rekao je Fabricio, koji je podsetio na poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari