Brnabić: Srpska lista neće podržati formiranje Vlade na Kosovu 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srpska lista neće podržati formiranje Vlade na Kosovu.

„Srpska lista koja je je osvojila 10 od 10 mandata je odlučila da ne podrži formiranje ove Vlade“, rekla je Brnabić nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste.

Ona je navela da su Srbi na Kosovu jači nego bilo kada u prošlosti zato što su danas jedinstveni.

Brnabić je navela da su ona i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sa predsatvncima Srpske liste razgovarali i o implementaciji programa Srbija 2025.

„Mi smo tim projektom opredelili 150 miliona za projekte na Kosovu, za ekonomsko osnaživanje i bolji kvalitet života“, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da pre ukidanja taksi neće biti ozbiljnijih razgovora sa predstavnicima vlasti Kosova.

Đurić: Srpska lista neće podržati izbor buduće Vlade Kosova, dolaze investicije iz Srbije

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je danas da Srpska lista neće svojim glasovima podržati izbor „buduće Vlade privremenih institucija na Kosovu i Metohiji“, ali će razgovarati s političkim predstavnicima Albanaca „u cilju bezbednosti i opstanka srpskog naroda na KiM“.

Đurić je u Palati Srbije posle sastanka s predstavnicima Srpske liste, rekao da će oni nastaviti da sprovode mandat koji su na izborima „dobili od srpskog naroda i da prestavljaju srpske građane“.

Govoreći o investicionom planu „Srbija 2025“, rekao je da će Srbija ubrzati njegovo sprovodjenje i nastaviti da podržava ulaganja u srpska mesta na Kosovu.

Po njegovim rečima, u okviru tog plana već se realizuje 348 projekata podrške i pomoći srpskom narodu.

Đurić je dodao će u okviru plana ta podrška i pomoć biti proširena s dodatnih 150 miliona evra, čime će se „rešiti stambeno pitanje svakog pripadnika srpskog naroda“.

Đurić je rekao da je u prethodnih pet godina izgradjeno 1.700 kuća i stanova i dodao da je okviru plana „Srbija 2025“ planirano još 4.700 novih.

U planu je i obnavljanje zgrada škola, ambulanti i bolnica, i rekao da je do sada obnovljeno 22 od 26 ambulanti i domova zdravlja, i najavio i izgradnju dve velike bolnice na Kosovu.

Rakić : Srpska lista ne podržava novu Vladu na Kosovu jer veruje samo Beogradu

Predsednik Srpske liste Rakić Goran Rakić izjavio je danas da je Srpska lista bila pozvana na samo jedan razgovor povodom formiranja Vlade na Kosovu, ali da je donela odluku da ne podrži tu vladu jer veruje samo Beogradu.

„Bili smo pozvani na samo jedan razgovor. Pročitali smo u medijima da je napravljena neka koalicija i odlučili da ne podržimo tu Vladu jer verujemo jedino Beogradu“, rekao je Rakić u Beogradu na pitanje zbog čega su podržali prethodnu Vladu, a ovu ne.

Dodao je da su prethodnu Vladu podržali u nadi da će im ta koalicija ispuniti njihove uslove koji se odnose na bolji život i prestanak represije i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu.

Rakić koji se s drugim predstavnicima Srpske liste sastao s premijerkom Srbije Anom Brnabićr, rekao je da to što Srpska ne podržava buduću vladu Kosova, ne znači da njeni poslanici neće biti u Skuštini i boriti se za srpski narod.

Lideri prokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Aljbin Kurti i Isa Mustafa, danas su objavili da su potpisali sporazum o koaliciji za formiranje novih institucija Kosova, proizišlih iz prevremenih parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari