Postignut dogovor o novoj kosovskoj vlasti 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Lideri pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Aljbin Kurti i Isa Mustafa, danas su objavili da su potpisali sporazum o koaliciji za formiranje novih institucija Kosova, proizišlih iz prevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobara 2019.

Kurti i Mustafa objavili su da će nova Vlada Kosova imati 15 ministarstava, po šest ministara će biti iz ove dve stranke, a tri ministra iz redova pripadnika manjinskih zajednica.

Aktuelni predsedenik Skupštine Kosova Glauk Konjufca podneće ostavku i na to mesto će biti izabrana poslanica DSK Vjosa Osmani.

Predsedništvo Skupštine je za ponedeljak zakazalo sednicu na kojoj će biti izglasana nova Vlada Kosova, jer su dve stranke uz podršku stranaka manjine obezbedile dovoljan broj glasova da ona bude izabrana.

Tim sporazumom je okončana blokada koja je trajala više od dva meseca, zahtevima DSK da dobije mesto predsednika skupštine i da 2021. godine predloži predsednika Kosova.

Kurti i Mustafa nisu objavili predloge za kadrovska rešenja u Vladi Kosova.

Tokom dana će se održati sednice glavnog odbora obe stranke na kojima treba da se verifikuje sporazum koji su dvojica lidera postigli.

Kurti: Plakali smo i smejali se

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti napisao je na svom nalogu na Fejsbuku da je sporazum koji je potpisan danas između njega i lidera Demokratskog saveza Kosova, kasnio, ali da nije došao prekasno, preneo je portal Kosovo onlajn.

„U pregovorima sa DSK svi smo imali zahteve i ponude, plakali smo i smejali se, uvek pazeći da smo sa različitih strana stola. Kasnimo, u svakom slučaju. Ali nije kasno, nema sumnje“, napisao je Kurti.

Lideri prokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Aljbin Kurti i Isa Mustafa, danas su objavili da su potpisali sporazum o koaliciji za formiranje novih institucija Kosova, proizišlih iz prevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobara 2019.

Predsedništvo Skupštine je za ponedeljak zakazalo sednicu na kojoj će biti izglasana nova Vlada Kosova, jer su dve stranke uz podršku stranaka manjine obezbedile dovoljan broj glasova da ona bude izabrana.

Premijer Albanije Edi Rama čestitao je danas pokretu Samoopredeljenje i Demokratskom savezu Kosova na potpisivanju koalicionog sporazuma o novoj kosovskoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari