Brnabić: U najkraćem roku izmene Ustava u oblasti pravosuđa 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će Vlada „u najkraćem roku“ predložiti Skupštini da krene u izmene Ustava.

Ana Brnabić je, odgovarajući u Skupštini na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića o zamerkama Venecijanske komisije na ustavne amandmane u oblasti pravosuđa, rekla da će, nakon što predlog Vlade o izmenama Ustava uđe u parlamentarnu proceduru, nadležni odbor moći da nastavi javnu raspravu „ako postoje otvorena pitanja“.

Na pitanje Vukadinovića da odgovori na „neku vrstu šamara u lice“ koji je u sredu uputio poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer, koji se s njom sastao i onda da, u ime kancelara Angele Merkel govori da Srbija treba da prizna Kosovo „i de jure, kao što ga je priznala i faktički“, Brnabić je rekla da on „ne predstavlja zvaničnu politiku Nemačke“.

„Poslanik Bundestaga je jedan od mnogih. On ima svoje mišljenje, može da ga kaže. Mi se sa tim mišljenjem ne slažemo. Naše je da sa njim razgovaramo i probamo da taj njihov stav promenimo. On čovek ima svoj stav. Ja ga ne potcenjujem niti ga precenjujem“, naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je poslaniku Bundestaga prenela stav Vlade Srbije da, kad je reč o postizanju kompromisa oko Kosova, nije dobro imati „crvene linije“, a konstatovala je da stav Bajera deli Nemačka, ali ne i EU i Evropska komisija.

Ana Brnabić je poručila da neće da se, pošto je četvrtak popodne termin kad premijer i ministri odgovaraju na poslanička pitanja, ceo dan bavi poslanikom Bundestaga i njegovim stavovima.

Ona je naglasila da je politika Vukadinovića i „njegovih“ bila da odu u Vašington, pa „pričaju jedan stav“, u Briselu drugi, Moskvi treći, Pekingu četvrti.

Vukadinović je Ani Brnabić uzvratio da nikad nije bio ni u jednoj vlasti niti išao u te centre da prenosi stavove, ali da su to prethodnih godina radili predstavnici vlasti u kojoj je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari