Brnabić: U Srbiji nema objektivnog novinarstva 1Foto: FoNet / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je pred Evropskim parlamentom u Briselu da u Srbiji nema objektivnog novinarstva, jer je jako malo objektivnih novinara.

Ona  je u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP i na poruke nekih poslanika da je „veoma zabrinjavajuće pitanje slobode medija“, odgovorila da „pitanje istraživačkog novinarstva jeste krajnje važno“, prenosi Beta.

 – Veoma sam otvorena za raspravu o tome i da bismo bili savršeno pošteni, ja mislim, a to sam rekla organizacijama civilnog društva, novinarima i kažem vama sada da ne vidim, da nema istraživačkog novinarstva u Srbiji“, rekla je ona i dodala da, sada ima nedostatka istraživačkog novinarstva, ali ne zato što to guši vlada, već ga nema, jer nema objektivnog novinarstva u Srbiji, odnosno jako je malo objektivnih novinara.

„Vidimo pre da ima nekih koji su veoma naklonjeni vladi, odnosno medija koji su jako protiv vlade. Ali postoje mediji koji su protiv vlade i mogu slobodno da kažu šta misle na temelju činjenica ili na temelju onoga što nisu činjenice“, podvukla je premijerka.

Kako navodi Beta premijerja je navela“svi nedeljnici u Srbiji su potpuno protiv vlade, protiv predsednika, a od dnevnika su to tri koji su protiv vlade, a bar dva potpuno protiv vlade, a jedan od njih je, rekla bih, manje ili više objektivan“.

„Videli smo“, istakla je predsednica srpske vlade, „interesantan slučaj lokalnog medija Novine vranjske“, uz tvrdnju da su te novine zatvorene jer ih vlada nije pomogla.

„Te novine su bile kritički nastrojene prema vladi, nisu imale novca i zatvorene su“, rekla je ona.

„Ja sam“, rekla je Ana Brnabić, „posebno od Ministarstva kulture zatražila izveštaj o tom prema vladi kritičkom, što je u redu, mediju, i u samo 2017. je taj medij dobio od vlade, budući da nezavisna komisija Ministarstva kulture izdvaja novac za projekte, za svoje projekte više novca nego za recimo pet godina između 2008. i 2012.“

„Kad sam ja iznela te podatke“, primetila je ona, „opozicija je rekla: U redu, ali ostali su dobili više“.

„Ja sam otvorena da razgovaram o tome da to bolje razumem i da se vidi da li tu zaista ima nečega“, zaključila je Brnabićeva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

17 reagovanja na “Brnabić: U Srbiji nema objektivnog novinarstva”

  1. Bas svasta. Premijerka je odjednom strucnjak za medije pa onako djuture rece da mi nemamo objektivne novinare, medije… A ne rece, ako je vec tako, sta je njena vlada ucinila da stampa budev slobodna i da crnzura, stvarna ili stranacki prikrivena, ne postoji. Stvari su mnogo ozbiljnije i premijerka Brnabic treba da se ponasa u skladu sa tim krajnje ozbiljno.

  2. Izrecene su gnusne lazi a da se nije ni trepnulo. To je izgleda ta vestina koja Brnabicevu svakako preporucuje visokom polozaju na vlasti.

  3. Premijer brzo uci skolu zamene teza. Sad su krivi novinari sto ih vlast maltretira. Kaze nema istrazivackog novinarstva. Kako se provode novinari koji se "ogrese o vlast. Uzmite novinara KRIKa koji je prosao toplog zeca od naj visih rukovodilaca KOALICIJE a problem je gurnut pod tepih i NIKO se vise ne oglasava. Znaci da se ne isplati traziti istinu u Srbistanu jer, i kad je nesto ocigledno, nema ko da sprovede zakon i istrazi slucaj do kraja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.