Brnabić: Verzija održivi razvoj ideja vodilja 1Ana Brnabić Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ciljevi održivog razvoja UN Agenda 2030 i proces evropskih integracija Srbije su komplementarni, ta dva procesa jačaju jedan drugi i čine da reforme idu u pravom smeru, konstatovali su danas učesnici Subregionalne konferencije o promociji napretka u sprovođenju razvojne agende 2030.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da su ciljevi Održivog razvoja UN Agenda 2030 osmišljeni kao ideja vodilja onima koji teže da poboljšaju svet i učine ga boljim za one koji tek dolaze.

Ma koliko mogu delovati utopijski, to zemlje ne sme sprečiti u nastojanjima da se napreduje ka društvu u kojem „niko neće biti zaboravljen, ostavljen na kraju kolone“, ocenila je Brnabić.

Ciljevi su globalni, ali je put njihovog ostvarenja u svakoj zemlji drugačiji. Srbija je među prvim zemljama, već u decembru 2015. godine, formirala radno telo, a Skupština Srbija je medu prvima u svetu uradila procenu mogućnosti za praćenje ispunjenja ciljeva i formirala fokus grupe za nadgledanja rada Vlade, rekla je Brnabić.

Sprovođenje postavljenih ciljeva je zajednički posao svih nas i vlada to ne treba da radi sama, potrebna je saradnja sa najširim krugom partnera, rekla je Brnabić o 17 ciljeva Agende 2030.

Vlada Srbije posebnu pažnju posvećuje obrazovanju, ekonomskom razvoju i smanjenju emisije gasova staklene bašte i merama prevencije i adaptacije na klimatske promene. Uslov za izgradnju moderne Srbije je uspostavljanje moderne ekonomije i posle fiskalne konsolidacije nastavljamo ekonomske reforme, navela je ona.

Naš cilj je da gradimo društvo na znanju i reformi obrazovanja i medu ključnim prioritetima je da učimo decu kritičkom mišljenju i analitičkom razmišljanju, predočila je Brnabić.

Želimo ekonomiju na inovacijama i modernim tehnologijama, rekla je ona i navela da Srbija radi na strateškom zakonodavnom okviru o klimatskim promenama i u pripremi je nacrt nacionalnog plana za odbranu od suše.

Pridruživanje EU je od značaja za napredak Srbije i regiona, a konferencija koja nas je okupila pruža velike mogućnosti za razvoj, jer se Agenda 2030 i Strategija razvoja EU i jugoistočne Evrope u velikoj meri preklapaju, rekla je Brnabić.

Ministarka bez portfelja i predsednica Međuresorne grupe za sprovođenje Agende 2030 Slavica Đukić Dejanović rekla je da subregionalnu konferenciju vidi kao priliku za razmenu ideja, znanja i iskustva kako bi države u ovom regionu mogle da ubrzaju svoj razvojni napredak.

Usvajanjem Agende 2030 postignut je istorijski konsenzus u UN i ova ambiciozna agenda je stvaranje preduslova za bolji i prosperitetniji svet. Ekonomski i socijalni razvoj ne mogu biti ostvareni i bez suočavanja sa bezbednosnim izazovima, ocenila je ona.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da će EU ostati predvodnik u ispunjenju Agende 2030 i mobilisanju finansijskih sredstava za ispunjenje ciljeva održivog razvoja.

Ciljevi su uključeni u prioritete Evropske komisije od 2015. do 2019. godine, rekao je on.

Ako pogledamo van EU, region zapadnog Balkana i proces pridruživanja, vidimo dva procesa koji jedan drugi jačaju, rekao je Fabrici i uporedio 17 ciljeva razvoja sa prioritetima EU za proširenje poput vladavine prava, osnovnih prava, ekonomski razvoj.

Fabrici je rekao i da EU, kako bi pomogla Srbiju u procesu proširenja, godišnje odobrava bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona evra.

Zamenica regionalnog predstavnika Organizacije UN za hranu i poljoprivredu za Evropu i Centralnu Aziju Juriko Šoji ponovila je da su proširenje EU na zapadni Balkan i Agenda 2030 povezani procesi i imaju snažan potencijal da jedan drugog ubrzavaju.

Ujedinjene nacije su to uzele u obzir i smatraju to prednošću za Srbiju i druge u regionu. Zapadni Balkan će imati koristi od te sinergije i komplementarnosti procesa, navela je Šoji.

Ona je najavila da će sledeće godine u Njujorku biti predstavljen prvi izveštaj o napretku u ispunjenju ciljeva, da današnja konferencija predstavlja priliku za zemlje u regionu i susedstvu uspostave dobre prakse i razmene iskustva.

Agendu 2030 o održivom razvoju usvojilo je više od 150 država u septemrbu 2015. godine i ona obuhvata 17 ciljeva koja se bave pitanjima ekonomskog rasta, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine, institucionalnog razvoja i saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari