Čanak pita da li su iznad zakona oni koji su organizovali bakljade po Srbiji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i republički poslanik Nenad Čanak postavio je danas poslaničko pitanje ministrima unutrašnjih poslova i pravde Srbije, Nebojši Stefanoviću i Neli Kuburović, o tome da li su „huligani koji su sinoć organizovali bakljade u Beogradu i drugim gradovima Srbije iznad zakona“.

„Koliko je identifikovanih učesnika koordinirane akcije paljenja baklji na krovovima zgrada 29. aprila 2020. godine za vreme policijskog časa u Beogradu, Novom Sadu, Zemunu, Pančevu i Nišu?“ – pitao je Čanak.

„Da li je tačno da su u pitanju pripadnici navijačkih grupa i kojih? Da li su kažnjeni zbog kršenja policijskog časa? A ako su imali dozvole za kretanje, ko im ih je dao i pod kojim obrazloženjem?“, pitao je Čanak, prenosi LSV.

On je pitao i kako je moguće da poljoprivrednik u Vojvodini bude kažnjen zato što je išao na njivu tokom policijskog časa, a huligani mogu nesmetano da se kreću.

„Zakon o javnom redu i miru, u Članu 17. Stav 1, propisuje: ‘Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova’ „, citirao je Čanak.

Pitao je „da li to važi za huligane koji su paleći bakljama ugrozili bezbednost stanara zgrada“ ili su „huligani i kriminalci koji se zaklanjaju iza navijačkih šalova u ovoj zemlji iznad zakona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari