Čanak: Rusija ne miruje u Makedoniji, zašto bi u Srbiji? 1Foto: FoNet AP

Činjenica da se prilikom posete Vladimira Putina Beogradu nije razgovaralo o Rusko-srpskom centru u Nišu verovatno je posledica saznanja Rusije da zvanični Beograd nije promenio svoj stav po pitanju davanja diplomatskog statusa zaposlenima u Rusko-srpskom humanitarnom centru.

To za Danas ocenjuje Nenad Čanak predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine. Sličnog je stanovišta i sagovornica Danasa Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, koja tome dodaje aspekt promene geostrateškog značaja i odnosa svetskih sila na području Zapadnog Balkana.

– Jasno je da se ne radi o humanitarnom centru, nego o kamufliranoj špijunskoj bazi Ruske Federacije. Liga socijaldemokrata Vojvodine od početka funkcionisanja takozvanog Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu upozorava na njegove štetne posledice po bezbednost naše zemlje, ali i čitavog regiona. Mi smo od vlasti tražili da se ovaj centar zatvori, jer dovodi Srbiju u brojne opasnosti. To se nije dogodilo, ali dobro je što zaposleni u ovoj ruskoj bazi nisu dobili diplomatski imunitet, što Moskva od početka traži. Kremlj je i ranije pokazivao nezadovoljstvo odlukom Srbije da Centru ne dodeli diplomatski status – ocenjuje Nenad Čanak za Danas.

On napominje da je poznato da „zvanične ruske vlasti često pribegavaju raznim metodama pritisaka, kako bi ostvarile svoje interese“. U prilog tome Čanak navodi tvrdnju da zvanična Moskva nije odustala od svojih aspiracija vezanih za diplomatski status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

– Ruska Federacija ne miruje u Makedoniji, ne miruje ni u Crnoj Gori, i ?sasvim je jasno da ne miruje ni u Srbiji. Kremlj će i dalje vršiti pritisak na Srbiju po ovom, ali i drugim pitanjima, a na vlastima u Srbiji je da se tome odupru. Srbija mora sačuvatu svoju nezavisnost, a samim tim i mir i bezbednost – zaključuje predsednik LSV za naš list.

Prema rečima Sonje Biserko, nije sasvim jasno da li i kakav dogovor su napravili Rusija i SAD u vezi sa ovim regionom, ali ističe da je evidentno da Rusiji odgovara zamrznuti konflikt. Sagovornica Danasa ističe da u Beogradu, tokom posete Putina, ništa nije značajno potpisano niti dogovoreno i da je smisao i cilj posete više odgovarao predsedniku Rusije nego predsedniku Srbije, s obzirom na to da je Putinu stalo da u Rusiji vide da je negde srdačno primljen jer godinama unazad to nije čest slučaj.

Činjenica je da je pitanje davanja diplomatskog statusa Rusko-srpskom centru u Nišu u poslednjih skoro godinu dana potpuno zamrlo. Ni ovdašnji lobisti i zagovarači da bi trebalo izaći u susret zahtevima Rusije, poput ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, više o toj temi javno ne govore. Kao što se ni onaj koji se tome protivio svih ovih godina unazad, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ne izjašnjava više ni nedvosmisleno. Kako je Danas u više navrata izveštavao, suština posedovanja punog diplomatskog statusa je u tome što omogućava uvoz robe u Srbiju ili tranzitiranju kroz nju bez prava srpskih vlasti da robu i kontrolišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari