Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

„Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U saopštenju se dodaje da su odmah posle sastanka predstavnici Srbije napustili Prištinu u pratnji UNMIK i Kfora „zbog visokih bezbednosnih rizika“.

Kako se navodi, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su „kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, poštujući mehanizam i procedure CEFTA“.

U saopštenju se dodaje da je Srbija prihvatila da sastanak otvore UNMIK, koji predstavlja Kosovo u CEFTA i predstavnici Prištine.

Kako se dodaje, zabrinutost je ranije iskazao i šef UNMIK Zahir Tanin, koji je rekao da takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i da bi te mere trebalo povući.

Tanin je 27. novembra pozvao „lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije“.