CEP: Na mesto Tanje Miščević postaviti podjednako stručnu osobu 1Foto: FoNet

Odlazak Tanje Miščević sa mesta šefice Pregovaračkog tima za vođenje pregovore o pristupanju Srbije EU je i prilika da Vlada Srbije pokaže da li zaista želi da Srbija bude kredibilan i ozbiljan kandidat za članstvo, rekli su danas u Centru za evropske politike (CEP).

Ukazali su da će Vlada to postići tako što će na to mesto postaviti pođednako stručnu osobu i što neće dozvoliti da kriterijum za izbor bude isključivo politički

Miščević je podnela ostavku i ubuduće će biti zamenica generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju (RCC).

Još uvek nije poznato ko će doći na mesto Tanje Miščević, šefice Pregovaračkog tima od njegovog osnivanja pre šest godina.

„Kvalitetni kadrovi su stub procesa pregovora i odlazak nekog sa kompetencijama, znanjem i iskustvom koje ima Tanja Miščević veliki je gubitak za Srbiju“, ocenila je programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević.

CEP navodi da već dve godine upozorava kako najkvalitetniji kadrovi, naročito oni koji se bave evropskim integracijama, učestalo napuštaju državnu upravu poslednjih godina zbog neadekvatnih uslova rada i nepoželjnog političkog pritiska kojem su izloženi.

Istraživanje koje je CEP sproveo pre dve godine pokazalo je da je više od 50 odsto državnih službenika angažovanih na poslovima evropskih integracija i upravljanja EU projektima nezadovoljno uslovima rada i da planiraju da napuste upravu ako se nešto ne promeni.

Zabrinutost povodom kapaciteta za vođenje procesa pristupanja Srbije EU iskazala je i Evropska komisija u prethodna dva godišnja izveštaja, što nikada ranije nije bio slučaj.

„Iako za izbor na ovu poziciju nije potrebno sprovesti nikakav konkurs, na nju ne bi smela da se postavi osoba sa čisto političkim ‘zaslugama’, već pre svega neko ko je iskusan i kompetentan u oblasti EU i ko će umeti da komunicira i osvaja poene za Srbiju u Briselu“, rekla je programska direktorka CEP.

Ona je upozorila da se daljom politizacijom i nebrigom o kadrovima, pogotovo nakon što je i EK prepoznala ovaj problem, nepopravljivo ugrožava kredibilitet Srbije, što će negativno uticati na dinamiku pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari