Češka i Slovačka: Podrška na putu ka EU 1Foto: Freeimages/Paivi_Tiittanen

Češka i Slovačka podržavaju ulazak Srbije i svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, rečeno je danas na konferenciji posvećenoj stogodišnjoj istoriji odnosa između Čehoslovačke i Jugoslavije, organizovanoj u češkoj ambasadi u Beogradu.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Dejan Ralević je izjavio da su Češka i Slovačka veliki promoteri Srbije na trnovitom putu ka EU, koji je pun izazova.

Uz takve prijatelje siguirno ćemo doći do cilja, rekao je Ralević.

Pomoćnik šefa češke diplomatije Jakub Dir je izjavio da su ratovi na području bivše Jugoslalvije pomogli Češkoj i Slovačkoj da shvate koliko je Zapadni Balkan važan za bezbednost Srednje Evrope i koliko su važni dobrosusedski odnosi.

Dir je rekao da su Čehoslovačka i Jugoslavija formirane istovremeno, posle Prvog svetskog rata, kao multinacionalne države suočene sa sličnim izazovima.

Krajem 19. i početkom 20. veka su češki inženjeri učestvovali u izgradnji infrastrukturnih projekata i u industrijskom razvoju Zapadnog Balkana. Prag je bio važan univerzitetski centar za Južne Slovene, izjavio je Dir.

Slovački ambasador u Beogradu Dagmar Repčekova je ocenila da su Češka i Slovačka dva veoma uspešna projekta, „članice EU i svih ključnih međunarodnih organizacija“.

Ali, mnogi zajednički spomenici Čehoslovačke podsećaju na zajedničku državu. Teško je u Evropi pronaći dve tako bliske susedne države kao što su Češka i Slovačka. U Čehoslovačkoj je, kao i u Jugoslaviji, postojao zajednički kulturni prostor, rekla je Dagmar Repčekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari