Izbori na Kosovu: Pobeda Pokreta Samoopredeljenje 1Foto: FoNet

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju na Kosovu pobedio je Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio 48,17 odsto glasova na osnovu 99,88 obrađenih glasova, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK), prenosi Kossev.

Kako je navela CIK, sledi Demokratska partija Kosova sa 17,71 odsto, Demokratski savez Kosova sa 13,49 odsto, Alijansa za budućnost Kosova 7,60 odsto, Srpska lista 4,57 odsto i Socijaldemokratska inicijativa sa 2,57 odsto osvojenih glasova.

U 19 časova su zatvorena glasačka mesta.

Predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka izjavila je da je, na osnovu oko 98 odsto obrađenih podataka, na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima učestvovalo oko 832 hiljade ljudi, odnosno 46,90 odsto upisanih birača.

Prema njenim rečima, to je za oko tri odsto više u odnosu na izlaznost na izborima održanim u oktobru 2019. godine.

Srpska lista ubedljiva u svim opštinama sa srpskom većinom

Predsednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

U srpskim sredinama na Kosovu na izbore je izašlo oko 65.000 ljudi, pet odsto više nego na prošlim izborima, naveo je Rakić.

„Izbori su održani u posebnim okolnostima zbog pandemije, zbog sijaset trikova kojima je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda, tojest snagu Srpske liste. Mi smo slogom osujetili te njihove namere“, ocenio je Rakić.

Izbori na Kosovu: Pobeda Pokreta Samoopredeljenje 2
Foto: FoNet

Vučić čestitao srpskoj listi

„Da čestitam našem narodu ako su osvojili deset mandata“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić iz emisije Hit Tvit na Pinku nešto nakon što je iz Severne Mitrovice predsednik Srpske liste, Goran Rakić saopštio učinak ove stranke na kosovskim parlamentarnim izborima.

Kaže da se nadao pobedi Srpske liste, da je to važna stvar i dobra vest.

Na konstataciju novinarke da je Srpska lista osvojila svih 10 madata koji pripadaju srpskoj zajednici na Kosovu, predsednik je upitao „nije valjda da Rada Trajković nije osvojila ništa?“

Potom je dodao da Srbi na Kosovu znaju „ko šta za njih radi, i ko u njihovom interesu radi“

Međutim, pred nama je težak period, poručio je, te saopštio „važnu informaciju“.

„Dobili smo informaciju da Albanci pokušavaju da u Konferenciji ustavnih sudova učlane Kosovo kao međunarodnu instituciju“, poručio je Vučić.

Srbija će da prati situaciju, a ukoliko se pokaže početkom marta da je to istina – „onda to znači da Priština ne poštuje nijednu normu iz Vašingtonskog sporazuma“, dodao je predsednik Srbije.

Hoti: Preuzimam odgovornost za rezultate

Kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera Avdulah Hoti je večeras kazao da su rezultati današnjih prevremenih parlamentarnih izbora drugačiji od onih koje su očekivali i da preuzima punu odgovornost za situaciju koja je stvorena.

„Ja ću o tome razgovarati sa organima DSK. Očekujem da CIK što pre proglasi rezultate izbora i da se institucije što pre formiraju. Ja ću kao vršilac dužnosti premijera učiniti sve da se vlast prenese onako kako je normalno“, kazao je Hoti.

On je rekao da će DSK biti konstruktivna opozicija u Skupštini Kosova.

Na Kosovu se danas održani osmi parlamentarni izbori na Kosovu od 1999 godine, na njima je učestvovala 21 politička stranka, dve koalicije i pet gradjanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova kandidovano je ukupno 1.052 kandidata.

Pravo glasa imalo je 1.794.862 gradjana, koji su glasali u 888 centara na celom Kosovu, na ukupno 2.382 biračka mesta.

Izbori na Kosovu: Pobeda Pokreta Samoopredeljenje 3
Foto: EPA-EFE/VALDRIN FETAHI

Hodžaj: DPK će biti lider opozicije

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK), Enver Hodžaj priznao je pobedu Pokreta samoopredeljenje (PS) na prevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedelju i izjavio da oni kao najveća stranka ostaju u opoziciji.

„Rezultati izbora stavljaju PS na prvo mesto, to je jasna poruka i mi kao DPK smo je kao takvu prihvatili. Čestitam PS na postignutom rezultatu“, rekao je Hodžaj.

DPK neće biti deo vlade PS, jer imamo velike političke razlike i mi ne činimo kompromise sa vrednostima naše stranke, kazao je on.

„Kosovo ima potrebe za stabilnošću i mi ćemo kao DPK u opoziciji biti faktor stabilnosti“, kazao je Hodžaj.

Prema do sada objavljenim rezultatima na veb stranici CIK-a Kosova DPK je druga stranka sa 17.64 odsto glasova.

Na Kosovu se danas održani osmi parlamentarni izbori od 1999. godine, na njima je učestvovala 21 politička stranka, dve koalicije i pet gradjanskih inicijativa.
Za 120 mesta u Skupštini Kosova kandidovano je ukupno 1.052 kandidata.

Na izborima 14. februara, pravo glasa imala su 1.794.862 gradjanina, koji su mogli da glasaju u 888 centara na ukupno 2.382 biračka mesta.

Policija Kosova: Nije bilo ozbiljnih incidenata tokom izbora

Policija Kosova danas je ocenila da je glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu prošlo bez ozbiljnih incidenata, koji su mogli uticati na tok izbora.

„Policija je uspešno sprovela operativni plan za sprovođenje izbornog procesa, koji je imao za cilj da obezbedi sigurnost, održavanje reda, mira i javnu bezbednost u zemlji pre i posle izbornog procesa na celoj teritoriji Kosova“, navodi se u saopštenju.

Policija je u saradnji i koordinaciji sa Državnim tužilaštvom pokrenula tri slučaja u vezi sa izborima, koji nisu uticali na sprovođenje izbornog procesa.

Jedan slučaj je u Lipljanu identifikovan kao „ometanje procesa glasanja“, gde je uhapšena osoba koja je odlukom nadležnog tužioca poslata u pritvor od 48 sati.

Druga dva slučaja, jedan u Prizrenu i jedan u Kosovu Polju identifikovani su kao „Kršenje tajnosti glasanja“, gde su odlukom tužilaca oba slučaja poslata u redovnu proceduru.

„Policija ostaje posvećena garantovanju ustavnog poretka, stvaranju mirnog i sigurnog okruženja za sve gradjane, do kraja celokupnog izbornog procesa“, zaključuje se u saopštenju.

Španski list o izborima na Kosovu: Kurti će pobediti i iskomplikovati pregovore sa Srbijom

Osvrti na izbore na Kosovu je danas su retki u medijima u EU, uglavnom uz ocenu da će ishod otežati pregovore Kosova sa Srbijom.

Španski list „Pais“ ocenjuje da će „očekivana pobeda Pokreta Samoopredeljenje“ iskomplikovati pregovore jer je njen lider Aljbin Kurti „postavio neostvarive preduslove“.

Izveštač „Paisa“ iz Prištine primetio je da dijalog sa Srbijom „uopšte i nije u programu Pokreta Samoopredeljenja iako je on od suštinskog značaja za obe strane“.

Španski list piše da su anketirani birači naglasili da su im važni smanjivanje nezaposlenosti i korupcije, problem je i odbijanje EU da ukine vize za Kosovo, ali na listi njima važnih pitanja nisu odnosi sa Srbijom.

U izveštaju se navodi izjava analitičara prištinskog instituta za društveno-ekonomska pitanja GAP da će „izbori biti mnogo više glasanje protiv stare politike, nego za Pokret Samoopredeljenje“.

Anketirani birači su naveli da je „Samoopredeljenje najmanje zlo od svih… pa i to da probamo“, zaključuje „Pais“.

Izbori na Kosovu: Pobeda Pokreta Samoopredeljenje 4
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

CIK: Preko 43.000 paketa glasačkih listića iz dijaspore

Centralna izborna komisija kaže da je primila 43.477 glasačkih paketa, koji su poslali građanima Kosova koji žive u inostranstvu, preneo je RTK.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je za Radio Slobodna Evropa da je prihvatanje ovih paketa izvršeno pod nadzorom organa reda.

„Prihvatanje ovih paketa izvršeno je pod nadzorom kosovske policije i posmatrača političkih subjekata i akreditovanih nevladinih organizacija“, rekao je Eljezi.

Rok za slanje glasačkih listića poštom bio je od 2. do 12. februara.

Ranije je CIK saopštio da je za vanredne parlamentarne izbore 14. februara, 103.582 građana van Kosova dobilo pravo glasa.

Ova institucija je putem telefonskih poziva verifikovala glasače u inostranstvu i rekla da je odbijeno oko 27 hiljada prijava za glasanje.

Iz centralne Srbije organizovano na izbore

Kako je preneo  RTS, raseljeni s Kosova krenuli su noćas iz Beograda, a jutros i iz Kraljeva, organizovano autobusima, put KiM kako bi ostvarili svoje pravo i glasali.

Vesna Milojević iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kraljevu kazala je za RTS da, pošto se vreme pogoršalo i zbog epidemiološke situacije, više su nego zadovoljni odzivom ljudi koji su odvojili svoje vreme i odlučili da krenu sa njima na KiM.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova saopštio je da je proces pratilo oko 30 hiljada akreditovanih posmatrača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari