CIRSD:  Kina pruža šansu Balkanu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ako Kina kroz svoj program „Pojas i put“ želi da investira kapital treba videti koji je vaš lični interes i uključiti se, izjavio je u ponedeljak u Beogradu bivši premijer Australije Kevin Rad na panel diskusiji „Pojas i put: Zmajev zavet“.

Ocenio da bi zemlje zapadnog Balkana trebalo da iskoriste priliku za pristupanje Evropskoj uniji (EU). Rad je ocenio, kao, kako je rekao spoljni posmatrač, da vredi biti deo EU.

Zemlje zapadnog Balkana podstičem da iskoriste priliku, jer alternativa- da ostanete izvan EU, vas vraća u užasnu istoriju, rekao je Rad na panelu u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) u hotelu Metropol.

On je, povodom incijative 16+1, u okviru koje se pominje tri milijarde dolara kineskih investicija, ocenio da bi to mogla biti šansa za zemlje Centralne i Istočne Evrope, među kojima su i zemlje Balkana.

Kina dolazi i želi da investira u infrastrukturu u regionu, što da ne? Moj pristup je da se treba uključiti, ali pod uslovom, da proračunate koji je vaš interes u pojedinačnom aranžmanu, poći od računice šta lokalne zajednice mogu da izvuku, rekao je.

Rad je podsetio da je s početka, kad je objavljen priogtam Pojas i put Rusija bila izuzetno negativna, ali da je potom odlučila da ga podrži.

Predsednik CIRSD Vuk Jeremić ukazao je da je Kina danas druga najveća ekonomija sveta i da je njen predsednik Si Đin Ping na poslednjem kongresu Komunističke partije održao značajan govor, što je bio najznačajniji geopolitički govor posle Mihaila Gorbačova koji je najavio raspad Sovjetskog saveza.

Govoreći o ispunjenju kineskog sna najavio je Pojas i put, kao veliki projekat od tri milijadre za povezivanje Istočne Azije i Evroope, ukazao je Jeremić.

Jeremić je vodio debatu u kojoj su učestvovali dvojica autora u novom broju časopisa Horizonti Kevin Rad i osnivač Eurasia Group, konszultantske kuće iz Njujorka, Ijan Eurasia Group Ijan Bremer.

Na Jeremićevo pitanje ko je najuticajniji svetski lider današnjice, obojica su odgovorila Si Đin Ping.

Na „da-ne“ pitanja da li će određene države, u bliskoj budućnosti, ostati u današnjim granicama, Rad je rekao da Velika Britanija neće, dok je Bremer odgovorio da neće Bosna i Hercegovina.

Obojica su izrazili zabrinutost u pogledu Severne Koreje i njenog nuklearnog programa.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji, Bremer je ocenio da je 10 odsto šanse da počne rat sa Severnom Korejom.

To je mnogo, rekao je on i preneo ocene sa međunarodne konferencije u Minhenu protekla tri dana, da je svet na ivici velikog sukoba, kao i da glavni međunarodni problemi modu da eskalira, ali da svetski lideri ne pridaju značaj tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari