Čitaku: UNMIK nema više ulogu u održavanju mira 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je da je Kosovo ostvarilo značajan napredak od proglašenja nezavisnosti i da sada UNMIK nema više ulogu u održavanju mira, kao i da bi bilo korisnije da se resursi te organizacije iskoriste za rešavanje drugih kriza širom sveta.

Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu apelovala na države članice da se upute na odluku Međunarodnog suda pravde da Kosovo nije prekršilo nijedan zakon kada je proglasilo nezavisnost i da je ta realnost nepovratna.

„Ove sednice ne pomažu miru i dijalogu, i, nažalost, ovo mesto se zloupotrebljava i pretvorilo se u pozorište“, rekla je Vljora Čitaku, prenosi RTK Vljora Čitaku je govorila o članstvu Kosova u Interpol i navela da se od Kosova ne može očekivati da se bori protiv kriminala a da ne bude deo te važne institucije.

„Kosovo ne treba da bude crna rupa usred evropskog kontinenta. Mi želimo da pomognemo, ne samo Kosovu, već i regionu i Evropi, da budemo bezbedniji. Kada je u pitanju policija, UN treba da budu ponosne na činjenicu da su pomogle u osnivanju Policije Kosova, a Kosovo je pomoglo u sprečavanju terorizma“, rekla je ona.

Za stvaranje vojske neće biti dijaloga sa Srbijom i to pitanje će uskoro biti završeno, rekla je Vljora Čitaku i dodala da stvaranje vojske ne predstavlja kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o dijalogu, Vljora Čitaku je rekla da Kosovo nastavlja da sprovodi sporazume postignute u Briselu, ali da Srbija nije uspela da sprovede sporazum o energetici koji Kosovo košta nekoliko miliona godišnje, i da je zvanični Beograd prekršio CEFTA, tako da je porez od 10 odsto za proizvode iz Srbije bila neizbežna mera.

„Dijalog je jedini put napred za obe zemlje, ali je važno da se složimo kakav je ovo dijalog. Dijalog je put ka miru, pomirenju i međusobnom priznanju, i kao takav će imati smisla i doneti rezultate samo ako odlučimo da otvoreno razgovaramo o procesima u Briselu. Naši susedi treba da nas tretiraju kao jednake i da priznaju sva naša prava“, rekla je Vljora Čitaku.

Ona je pomenula da je Fatmir Ljimaj oslobođen dva puta iz Haškog tribunala, i da je tako dokazao čistotu oslobodilačkog rata Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari