Članovi SE srešće se i sa predstavnicima protesta 1Foto: Danas

Komitet za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održaće svoju novu sednicu u Beogradu 7. februara, odlučeno je nakon izlaganja gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića na Kongresu Saveta Evrope o pritiscima vladajuće SNS na nezavisne gradove u Srbiji.

Organizatori Kongresa su opštine Paraćin, Čajetina i grad Šabac. Zelenović za Danas kaže da očekuje da će predstavnicima Saveta Evrope nakon sastanka u Beogradu biti potpuno jasna slika o političkom kriminalu koji se sprovodi u Srbiji.

„Sve o čemu sam govorio u novembru u Savetu Evrope (u Strazburu) potvrđeno je na izborima u Lučanima. Ti izbori su dokaz da je Vučić zarobio državu, kidnapovao medije i urušio institucije. Imamo nove dokaze o tome koje ćemo predočiti svim članovima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope“, kaže Zelenović.

Na pitanje koje nove dokaze će predočiti kolegama iz SE i kako će ih uveriti u istinitost svojih tvrdnji, sagovornik Danasa odgovara da će opštine Paraćin, Čajetina i grad Šabac kao organizatori Kongresa u Beogradu, upriličiti više važnih događaja i obezbediti sastanke predstavnika Saveta Evrope sa predstavnicima građanskog protesta koji se sprovode širom Srbije. Među sagovornicima „biće i javne ličnosti i svi oni koji su ustali protiv diktature Aleksandra Vučića“.

„Očekujem da će predstavnicima Saveta Evrope nakon Kongresa u Beogradu biti potpuno jasna slika o političkom kriminalu koji se sprovodi u Srbiji. I pored toga što do njih ne dopiru sve informacije o Srbiji, pokazaćemo im kako se krše Evropska povelja i zakoni o čijem se sprovođenju brine Savet“, napominje Zelenović.

Nakon Zelenovićevog obraćanja Komitetu za monitoring, koji je operativno telo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Strazburu, početkom novembra, obećano je da će Komitet za monitoring do sednice u Beogradu pregledati dokumenta o konkretnim problemima sa kojima se susreću odbornici i gradske uprave nezavisnih lokalnih vlasti u Srbiji. Andreas Gasner, jedan od delegata iz Nemačke, poručio je tada da se svi navodi koje je Zelenović izneo moraju ozbiljno ispitati, te da je zato važna saradnja predstavnika lokalnih vlasti iz cele Evrope i neophodna podrška Kongresa.

„Pritisci na lokalnu vlast i gradonačelnik ne smeju se tolerisati, posebno ne ako ima sumnji da na aktivnosti koje su povezane sa kriminalom. To je poruka koju moramo da pošaljemo sa ovog skupa, poručio je Gasner u novembru. Da podsetimo gradonačelnik Šapca je u Strazburu na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u okviru debate „Gradonačelnici pod pritiskom“ istakao da predstavnici republičke vlasti, predvođene SNS-om, pokušavaju da potkupe, obmanjuju i ucenjuju odbornike lokalnih vlasti kako bi preuzeli kontrolu na svim nivoima uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari