Članstvo pozvano da "u što većem broju" podrži predsednika na sednici GO SNS 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Oko 500 naprednjaka, uključujuči lokalne i državne funkcionere iz te partije, kao i narodne poslanike, već su dobili zvanične pozive od Izvršnog odbora SNS da u subotu 29. maja prisustvuju sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, a u narednih nekoliko dana biće im poslate i SMS poruke sa „podsetnikom“ da prisustvuju tom događaju.

Očekuje se da se pozvani okupe „u što većem broju kako bi iskazali podršku politici predsednika Vučića“, kaže za Danas izvor blizak najvećoj vladajućoj stranci, govoreći o pripremama za predstojeći skup koji će biti održan u Beogradu. Naš sagovornik objašnjava da je predviđeno da pomenuta sednica ima tri dela – uvodno izlaganje lidera SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje će biti otvoreno za javnost, i trebalo bi da traje oko pola sata, „moguće i duže“, nakon čega će biti održane diskusuje iza zatvorenih vrata, i na kraju će se članstvu i javnosti ponovo obratiti Vučić.

Prema našim saznanjima, po pravilu, sednice Glavnog odbora SNS traju oko dva sata, ali moguće je da će ovo zasedanje potrajati i duže, imajući u vidu činjenicu da su se odbori širom Srbije prethodnih dana izjašnjavali o radu funkcionera, te masovno zatražili smenu Nebojše Stefanovića, ministra odbrane, šefa beogradskog odbora SNS i člana Predsedništva naprednjaka, sa svih funkcija.

Istovremeno, pojedini odbori negativno su se izrazili i o aktivnostima ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, koja je i potpredsednica partije, kao i o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Mada postoji saglasnost među naprednjacima da je Stefanović u „najnelagodnijoj poziciji“, i dalje je neizvesno da li će on u subotu i zvanično biti „otpisan“ iz partije, ili će njegova politička sudbina biti rešena na jesen, kada se očekuje zasedanje Skupštine SNS, odnosno „veliki stranački kongres“.

Izvor Danasa blizak naprednjacima otkriva i da su brojni odbori SNS pored žalbi na račun Nebojše Stefanovića, za koga se smatra da dok je bio ministar unutrašnjih poslova nije učinio ništa da zaštiti predsednika Vučića od kriminalnih klanova, na sednicama izricali žalbe i o „drugim pitanjima koja su im bitna na lokalnom nivou“.

Kako saznajemo, u zapisnicima o održanim sednicima „na lokalu“, dostavljenim Izvršnom odboru stranke, sadržane su i primedbe članstva o „bahatosti lokalnih funkcionera“, te nezadovoljstvo činjenicom da „nema dovoljno radnih mesta za kadrove stranke i članove njihovih porodica, koji su kvalifikovani za određene poslove, dok se zapošljavaju autsajderi bez potrebnih kvalifikacija“, ali i radom državne administracije, „naročito sporošću u funkcionisanju Katastra i službi koje se bave legalizacijom objekata, pre svega u Beogradu i većim gradovima“.

Na „spisku“ često izricanih žalbi, nalazi se, takođe, negodovanje zbog sporosti i kašnjenja u isplati državnih subvencija za poljoprivredu.

„Postoje jasno izražena rivalstva, odnosno najmanje dve frakcije, u mnogim lokalnim odborima stranke, što pokazuju i izveštaji koje je dobio Izvršni odbor“, objašnjava naš sagovornik, koji ne isključuje ni mogućnost da će o temama koje su „trn u oku“ naprednjacima „na lokalu“ govoriti i Vučić u uvodnom segmentu sednice GO, kako bi „pokazao da razume šta tišti običan narod“.

Smatra se, takođe, da će lider SNS „dobar deo“ izlaganja posvetiti ekonomskim temama, uključujući ponavljanje „glavnih tačaka“ iz svog programa „Srbija 2025“, odnosno strategije za investicije i druge „krupne projekte“ u naredne četiri godine. Postoje, takođe, široka očekivanja da će Vučić u govoru pomenuti i kako se Srbija „uspešno bori sa korona virusom“, što „veoma prija uhu javnosti“.

„Žučna“ rasprava iza zatvorenih vrata

Što se tiče dela zasedanja zatvorenog za javnost, očekuje se da se za reč prijavi „oko desetak naprednjaka“. Pored pohvala Vučiću, koje su „postala redovna praksa“ u tim prilikama, smatra se da će ovog puta debata biti „žučnija i zanimljivija“, odnosno da će biti „izrečeno više kritika na rad drugih funkcionera, pre svega Stefanovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari