Čolaku: Ekonomska pitanja glavne teme susreta u Vašingtonu 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Šef kabineta i glavni savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija, Bekim Čolaku kaže da će rešavanje ekonomskih problema, uklanjanje trgovinskih prepreka, slobodno kretanje ljudi i robe te investicije u regionalnoj infrastrukturi, biti glavne teme Kosova i Srbije u Beloj kući 27. juna.

„Delegacija Republike Kosovo dolazi spremna da diskutuje o ovim pitanjima ali i ostalima koja mogu biti pokrenuta na sastanku“, rekao je Čolaku za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kosovsku delegaciju čine predsednik i novoizabrani premijer Kosova, Hašim Tači i Avdulah Hoti.

Sastanak u Beloj kući održava se u organizaciji specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa, Ričarda Grenela, nakon što je dobio uveravanja da su se obe strane složile da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja Kosova i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Grenel je, u međuvremenu, takođe rekao da je sastanak u Beloj kući prilika da se otvore vrata ekonomskom razvoju i ulaganjima, i da se nada da će čelnici na Kosovu i u Srbiji iskoristiti ovu priliku za povratak dijalogu.

Čolaku navodi da je sastanak predstavnika Kosova i Srbije izvanredna prilika da se dve strane vrate pregovorima radi rešavanja svih nerešenih pitanja dve zemlje.

Prema njemu u ovoj fazi je najbitnije što se dijalog obnavlja uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa (Trump).

„Dakle, dobra vest je ta da se dijalog nastavlja u Vašingtonu nakon skoro dvogodišnje pauze. Stoga se ovaj sastanak sam po sebi smatra uspehom, uprkos njegovom konkretnom rezultatu“, dodao je Čolaku.

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija prekinut je krajem novembra 2018. godine, nakon što je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na robu iz Srbije a zbog kampanje protiv nezavisnosti Kosova i nastaviće se nakon ukidanje takse i reciprociteta koji je uvela vlada Aljbina Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari