Čotrić: 7.jul ne treba slaviti 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Srpski pokret obnove smatra da je današnje zvanično obeležavanje takozvane sedamdeset sedme godišnjice izbijanja antifašističkog ustanka u Beloj Crkvi neprimereno i nepotrebno, izjavio je Slobodan Čotrić, zamenik predsednik SPO.

Na današnji dan nije počeo ustanak u tadašnjoj okupiranoj i raskomadanoj Kraljevini Jugoslavije, već je pripadnik komunističkog pokreta ubio dvojicu Srba, posle čega je u našem narodu otpočeo četvrogodišnji krvavi građanski rat. Vreme je da prestane slavljenje tog čina koji je do danas ostavio negativne posledice i stvorio duboke podele u srpskom narodu”, navodi se u saopštenju.

Kako se dalj edrvti u saopštenju prvi i masovni ustanak srpskog naroda protiv okupatora i hrvatskih ustaša dogodio se istočnoj Hercegovini 24. juna 1941. godine. U borbama sa ustanicima živote su izgubili i čelni ljudi Pavelićevog režima: Mijo Babić, osnivač zloglasnog logora Jadovno, Antun Pogorelac, atentator na kralja Aleksandra u Zagrebu 1933. i Zvonimir Pospišil, jedan od atentatora na kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine. Gubici i okupatora i ustaša bili su ogromni. Srpski ustanici uništili su desetak italijanskih tenkova i oborili dva Pavelićeva aviona. Ovaj ustanak predat je zaboravu samo zato što ga nisu predvodili komunisti, nego je to bio spontani opštenarodni otpor ustaškom genocidu i stranim okupatorima, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari