Crnobrnja: Neizvesna reakcija Unije, nepredvidive Vučićeve odluke 1Foto: Medija centar

Povezanost procesa evropskih integracija Srbije sa rešenjem kosovskog problema – koraka ka neformalnom priznanju i potpunoj normalizaciji odnosa, kao i izjava predsednika Srbije o tome da neće da žrtvuje „nacionalne interese“…

jer u najnovijem diplomatskom zamahu nije naišao na „spremnost za kompromis“, ispostavlja pitanje o tome da li je moguć i kako bi u praksi izgledao eventualni prekid integracija Srbije u Uniju. Da li je državno rukovodstvo uopšte u prilici da prekine ili zamrzne taj put, imajući u vidu aktuelne geostrateške pozicije EU – Rusija – SAD usmerene na region, odnosno finansijska sredstva koja su Unija i Amerika uložile u projekat njegovog priključenja ili držanja pod kontrolom – bezbednosnom i ekonomskom sferom uticaja naspram Rusije.

– Evropska unija je uložila ogroman u Srbiju za razliku od Rusije, iako ovde većina ljudi misli da je obrnut slučaj. Ali, moram reći da se u razmerama i na nivou o kojem govorimo vrlo često ispostavi da ono što mislimo da jeste zapravo nije, ili nije u velikoj meri. Zaista, ne bih mogao da kažem šta bi EU učinila u slučaju da Srbija donese odluku da se u potpunosti okrene Rusiji – kaže za Danas Mihailo Crnobrnja, profesor FEFA i stručnjak za evropske integracije.

Iako imamo primere zamrznutih integracija, kao što je slučaj sa Turskom, sagovornik našeg lista kaže da ne bismo mogli prosto da primenimo slučaj na slučaj, kao i da je neizvesno šta bi se dogodilo u tom slučaju sa Srbijom.

U osvrtu na kontekst u kojem je Srbija, kada je reč o povezanosti rešavanja statusa Kosova i integracija u Uniju, Crnobrnja ističe da „imamo nepredvidivog i nepouzdanog predsednika koji donosi odluke“, tako da se i tu nalazimo u jednom „nepredvidivom sistemu“.

– Naravno da Aleksandar Vučić može da kaže da prekine evropske integracije zemlje. Kako sada stvari stoje, u kontekstu kosovskog problema, ne verujem da bi Unija imala drastičan odgovor. Podsetimo na pet država EU koje nisu priznale Kosovo. Pitanje Kosova je više pitanje koje interesuje Sjedinjene Američke Države od EU – smatra sagovornik našeg lista.

On kaže da je Srbija u ekonomskom smislu „mrvica za EU“, za razliku od Velike Britanije, čiji izlazak je za njih, kako kaže, mnogo drastičniji. Crnobrnja ističe da bi se, u tom smislu, od prekida integracija Srbije „slabo osetili efekti na ekonomsku zverku kakva je Unija“.

– U kontekstu bezbednosti i preuzimanja uticaja svetskih sila ne bih mogao da govorim, jer to i nije moja oblast, ali izvesno da problem jeste izrazito komplikovan – zaključuje Mihailo Crnobrnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari