Crnogorska partija: Položaj Crnogoraca u Srbiji nezavidan i zabrinjavajući 1Foto:vikipedia

Crnogorska partija iz Novog Sada ocenila je danas da je položaj Crnogoraca u Srbiji „nezavidan i zabrinjavajući“ i upozorila da bi to moglo negativno da se odrazi na predstojećem popisu stanovništva naredne godine.

„U demokratskim društvima od države se očekuje da motiviše svoje građane da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti. Na žalost, aktuelni društveno-politički ambijent u Srbiji i odnos njenog političkog establišmenta prema crnogorskim identitetskim karakteristikama, dovodi crnogorsku zajednicu u nezavidan i zabrinjavajući položaj u očekivanju narednog popisa stanovništva“, piše u saopštenju.

Oni su podsetili da opština Vrbas i dalje odbija da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu, iako prema rezultatima popisa iz 2011. godine crnogorska zajednica čini 17,5 odsto stanovništva u toj opštini.

Pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji u kojoj živi više od 15 odsto Crnogoraca je Mali Iđoš sa 16,3 odsto, u kojoj je crnogorski, u skladu sa Ustavom i zakonom, u službenoj upotrebi.

Dodali su da je i u opštini Mali Iđoš lokalna vlast u proteklih godinu dana „naglo promenila na gore odnos prema crnogorskoj zajednici pa je tako u 2020. godini ukinula sufinansiranje jedinog crnogorskog kulturno-prosvetnog društva koje je svoje aktivnosti baziralo na radu sa decom školskog uzrasta, u cilju očuvanja i prezentovanja crnogorske kulture“.

„Na taj način ugrožen je i opstanak jedinog Crnogorskog kulturnog centra, kao i funkcionisanje jedine Crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji, koji se nalaze u Lovćencu“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Crnogorska partija: Položaj Crnogoraca u Srbiji nezavidan i zabrinjavajući”

  1. Ako se misli na ove sa Zabljaka njih sve do jednog treba proterati jer su do jednoga lopov do lopova a medj ljidima ih nema dok medj govnima ima tako se broje na Zabljaku….

  2. Na Zabljaku pod dno Durmitora selo Virak skupila se druzina i kazu hajmo se prebrojat i tako jedan medj njima broji jedan, dva …devet…uh majku mu nije dobro druci opet brojat i jed, dva, tri,..deve, jopet nije dobro i na kraju ce jedana da predlozi da se poseru pa da govna izboje i tako bi posrase se svi crnogori i izbrosjase deset a jeda ce da vikne vdju medju ljudima nas nema al medj govnima ima…..Naravoucenije takvi su svi od Zabljaka ….

  3. Ha, ha, potisnuli ih kosovari (svi članovi vladajuće stranke) sa svih rukovodećih funkcija?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.