Prvoaprilska šala loše prošla kod političara u Srbiji: "Vijesti" objavile tekst, ministar Mali izričito demantovao 1Foto: (1) Vijesti; (2)BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Prvi april uvek je zgodan dan da se našalimo sa porodicom i prijateljima, ali sudeći po reakciji ministra Siniše Malog na tekst objavljen u podgoričkim „Vijestima“, ne i sa političarima.

Burnu reakciju ministra u tehničoj vladi Siniše Mali izazvao je tekst podgoričkih Vijesti u kom su izneti navodi detalji o želji Srbije i Bosne i Hercegovine da „prepiše“ program „Evropa sad“ od Crne Gore.

„Predstavnici ministarstava Srbije, ali i oba entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), imali su proteklih dana živu komunikaciju sa crnogorskim kolegama kako bi na osnovu programa “Evropa sad 2” napravili sličan u svojim državama“, navele su podgoričke „Vijesti“ kao svoje saznanje.

Kako piše u tekstu, Iz crnogorskog Ministarstva finansija nisu želeli zvanično da odgovore na pitanja u vezi s tim, ali je nezvanično potvrđeno da postoji interesovanja kolega iz regiona da preuzmu delove programa “Evropa sad” i da ih implementiraju u svojim država pod nekim drugim imenom.

Oni su podsetili da će u Crnoj Gori za sedam mjeseci, prema ovom programu, minimalna zarada sa 450 evra biti povećana na 700, prosečna zarada sa sadašnjih 820 na 1.000 evra, dok će stopa nezaposlenost koja sada iznosi 13,3 odsto biti smanjena “na nultu”.

Istim programom do kraja oktobra biće ukinuto osmočasovno radno vreme i uvedeno sedmočasovno.

Zeleno svetlo da se prepiše crnogorski program, prema izvoru “Vijesti” koji učestvuje u pregovorima, dao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je od Malog i Vučevića eksplicitno zatražio da se to drži u tajnosti i da se programu da drugo ime koje ne bi imalo ni asocijacije na “Evropu sad”.

Navodno je zatražio da se, ukoliko se u javnosti pojave informacije ili neko poveže njihov program sa crnogorskim, to oštro demantuje, i tvrdi da je u stvari to crnogorska Vlada ranije prepisala od Srbije, kao i da će njihov program biti brži, bolji i veći.

Prema ovom izvoru, Vučić je zbog toga tražio da se kalkulacije naprave tako da prosečna plata u Srbiji i pre novembra bude makar deset eura veća od hiljadu.

Vučić je, prema rečima učesnika navodnih pregovora, tražio da se ubrza pravljenje programa za Srbiju kako bi bio objavljen pre junskih izbora u Beogradu i 84 druga grada i opštine, odnosno “da budu spremne makar glavne cifre kako bi mogle stati na bilborde, a da će ostalo uraditi naši mediji”.

“Program mora biti završen pre nego što ga objave u Federaciji BiH, kako bi mi mogli reći da su ga prepisali od nas”, navodno je bio eksplicitan Vučić.

Ipak, tvrdnje koje već na prvo čitanje deluju sumnjivo, nisu dobro prošle kod domaćih političara.

Reagovao Mali

Tvrdnje iznete u tekstu izazvale su reakciju i ministra u tehničkoj vladi Siniše Malog.

„Svakakve gluposti i izmišljotine smo čuli do sada, ali tolike gluposti i laži, kao one koje su danas objavile crnogorske „Vijesti“ u tekstu „Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad“ nisam skoro imao prilike da vidim“, napisao je na svom Fejsbuku Mali.

Podsetio je on da Republika Srbija od 2012. godine sprovodi sopstvenu odgovornu i ozbiljnu ekonomsku politiku i ima svoj ekonomski program, te da „nam nikakvo preuzimanje tuđih programa nije potrebno“.

„Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i svim globalnim izazovima, pokazali smo da je srpska ekonomija jaka i uspeli smo da očuvamo makroekonomsku stabilnost, što potvrđuju i najkredibilnije finansijske institucije poput MMF-a i rejting agencija. Uspeli smo da smanjimo nezaposlenost na rekordno nizak nivo, da povećamo zaposlenost, da iz godine u godinu raste priliv stranih direktnih investicija, koji je samo u prošloj godini iznosio 4,5 milijardi evra“, napisao je Mali.

Ekonomsku snagu Srbije, smatra Mali, moguće je videti i po tome što je vrednost BDP-a Srbije 2023. godine iznosila 69,5 milijardi evra, a „svi zajedno na zapadnom Balkanu imaju manje“.

„Albanija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, imaju više stanovnika nego Srbija, pa opet Srbija ima 69,5 milijardi evra BDP-a, a oni zajedno 67 milijardi. Srbija je lider i u privlačenju stranih direktnih investicija, s obzirom da dve trećine svih investicija u regionu zapadnog Balkana dolazi u našu zemlju, 63 odsto svih SDI. Sve to potvrđuje koliko je Srbija ekonomski snažna“, naveo je on.

On je najavio da će Srbija nastaviti „da vodi svoju odgovornu ekonomsku politiku, a uz sprovođenje programa ‘Skok u budućnost – Srbija 2027′“, te da će završiti planirani investicioni ciklus i ispuniti obećanje koje su dali građanima Srbije „da će do kraja 2027. godine prosečna plata u našoj zemlji biti 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, i minimalna zarada takođe 650 evra. Javne finansije će ostati stabilne, a javni dug, neće preći 60 odsto BDP-a“.

Šala shvaćena preozbiljno

Ipak, ispostavilo se da je sporni tekst podgoričkog lista zapravo – prvoaprilska šala.

Danas je jedini dan u godini kada „Vijesti“ namerno pokušavaju da prevare svoje čitaoce i kolege novinare, naveo je ovaj portal.

„Ni ove godine to nije bilo teško iz jednostavnog razloga što nam ljudi veruju, jer se svim ostalim danima trudimo što najbolje možemo da napišemo ono što je istina, u skladu sa standardima i etikom novinarske profesije“, navode Vijesti.

Kada se na njihove „priče“ na ovaj datum, navode oni, upecaju ministri, poput Siniše Malog na današnji članak „Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad“, ili Ivana Brajovića na „Ceca dobila crnogorsko državljanstvo“, naravno stranački megafoni po medijima i društvenim mrežama, pa i ozbiljni mediji, „samo je znak našeg ogromnog uticaja i kredibilnosti“.

„Ostalim danima negujemo zdravu sumnju prema svemu, a naročito prema onome što kažu političari i ostali majstori manipulacije. Za sada, nama je to jedini dan kada obećanja o Programu „Evropa sad“ tretiramo kao gotovu i sigurnu stvar. Tako će biti sve dok ne saznamo, a sa nama i naši čitaoci, kako Vlada planira da to ostvari i da li je to održivo ili ne“, naveli su.

I danas se, navode oni, „pokazalo koliko su neki mediji neprofesionalni, posebno Vučićevi, jer su preneli ljutitu reakciju ministra finansija, a da njihovi čitaoci i gledaoci pojma nemaju šta su „Vijesti“ napisale u prvoaprilskom članku, osim ako nisu uložili dodatni napor i posetili vijesti.me. Nije to stvar samo nedostatka osnovne medijske pismenosti i obavezne novinarske dužne pažnje, već i velike neodgovornosti prema profesiji. Njima je 1. april svakoga dana“.

„Preporučujemo svim našim čitaocima da ne veruju naslepo svemu što pročitaju na društvenim mrežama i u medijima, pa i našem, već da sami proveravaju činjenice, i na osnovu toga stiču utisak o kredibilnosti pročitanog. Znamo kolika je to dusa u današnje doba, kada smo zasuti dezinformacijama sa svih strana, kada istina više nije istina, već samo ono što nam odgovara, ali se mora raditi, da bismo donosili ispravne odluke o bilo čemu“, naveli su.

Posebno je važno, dodali su, „da uvek prvo provere ko je napisao to što čitaju, a naročito da sumnjaju u nepotpisane tekstove“.

„U imenu našeg „autora“ Pr.A., jednog od desetak njih koji rade samo jednom godišnje – među njima je i P. Travanj – krije se nagoveštaj da je reč o prvoaprilskoj šali. Čestitamo našim čitaocima koji su „provalili“ o čemu se radi, a ovima koji nisu, posebno u Srbiji i BiH, da se ne ljute ako su se ponadali brzim većim platama i penzijama, jer je danas dan za šalu. Od sutra, sve po starom, što se nas tiče“, navele su Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari