CRTA i Otvoreni parlament predstavili 46 preporuka za bolji rad Skupštine 1Foto: Milja Gogić

U cilju doprinosa pokretanju demokratskog funkcionisanja parlamenta, CRTA je danas u Medija centru predstavila 46 preporuka koje se odnose na postupak usvajanja zakona, jačanje parlamentarne kontrole nad izvršnom vlašću, veće uključivanje javnosti i poboljšanje saradnje sa nezavisnim institucijama.

Preporuke su sačinjene na osnovu dugogodišnjeg praćenja rada parlamenta u okviru inicijative Otvoreni parlament.

Usvajanje velikog broja zakona bez suštinske rasprave, retko i površno korišćenje mehanizama parlamentarne kontrole su neki od problema kojima se bave, a koji su konstatovani i u Izveštaju Evropske komisije.

CRTA i Otvoreni parlament predstavili 46 preporuka za bolji rad Skupštine 2
Foto: Milja Gogić

Dva od tri zakona i izmena zakona usvojeni su po hitnom postupku.

Prema rečima CRTE, položaj Narodne skupštine je degradiran zbog nepostojanja javnih rasprava uz česte zloupotrebe procedura i opstrukcija rada parlamenta.

Takođe je i sužen prostor za kvalitetan dijalog u skupštinskom plenumu.

„Namera nam je da pomognemo da se dijalog vrati u parlament Srbije. Preporuke su konkretne i uz političku spremnost, moguće ih je sprovesti u kratkom roku. Ovaj spisak preporuka ne vidimo kao konačan i dovoljan za funkcionisanje parlamenta u punom kapacitetu. Upravo zbog toga jedna od preporuka Parlamentu je da uputi poziv Venecijanskoj komisiji za mišljenje o Poslovniku o radu. Preporuke CRTE nudimo kao polaznu osnovu za argumentovanu diskusiju o rešenjima za unapređenje rada parlamenta“, izjavila je Vukosava Crnjanski, direktorka CRTE.

Koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Tara Tepovac istakla je nekoliko ključnih teorija iz analiza o radu Narodne skupštine.

„Postoji veoma ograničena rasprava o samom sadržaju zakona, odnosno o efektima koje ti zakoni koji se u skupštini usvajaju imaju po svakodnevan život građana. Često se dešava da se debate u samom plenumu umesto na sadržaj zakona, svedu na različite napade na neistomišljenike“, objasnila je Tepovac.

U izradi preporuka, CRTA i Inicijativa Otvoreni parlament, pokušali su da daju odgovore na dva problema u radu parlamenta.

CRTA i Otvoreni parlament predstavili 46 preporuka za bolji rad Skupštine 3
Foto: Milja Gogić

Prvi problem jesu mehanizmi koji nisu dovoljno razvijeni, a drugi je način primene tih mehanizama.

Prema rečima Tepovac, od 2016. godine usvojen je 431 zakon tokom 274 dana rada Narodne skupštine, a to govori da je rasprava koja bi trebalo da se vodi o sadržaju zakona veoma ograničena.

Treća po redu preporuka za kvalitet rada u plenumu jeste sprečavanje podnošenja istovetnih amandmana koji smisaono ne menjaju član predloga zakona, preciziranjem Poslovnika Narodne skupštine koji se odnose na rad Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

„Ovakvim postupkom se obesmišljava bilo kakva rasprava u Skupštini. Ne mora se sprečavati podnošenje amandmana, ali može se o istim amandmanima dati samo jedno obrazloženje, ne mora svaki poslanik da obrazlaže jedan te isti amandman. Svi znamo zašto se to radi – da bi se smanjila mogućnost opoziciji da diskutuje“, objasnila je Jelena Lončar sa Fakulteta političkih nauka.

Prema rečima Jelene Lončar, funkcija Narodne skupštine nije da vlada narodom već da mu služi i da već objašnjeno ponašanje poslanika u Skupštini vređa građane Srbije.

CRTA i Otvoreni parlament pozivaju sve aktere političkog života, civilnog društva i akademske zajednice i medija da se uključe u dijalog o unapređenju parlamentarnog života u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari