Da li je pod moranje palo pomirenje među zavađene požarevačke naprednjake? 1

Krajem maja unutar stranački sukob u požarevačkom SNS kulminirao je angažovanjem Bezbedonosne informativne agencije kada su saslušana dvadesetak gradskih i stanačkih funkcionera zbog „famoznog“ letka, koji je u veoma malom broju primeraka distribuiaran, gde su vođa“pobunjenih naprednjaka“ Miodrag Stepanović i direktor bolnice Danko Nikolić optuživani za prodaju organa i druga nedela.

BIA je, navodno, radila na otkrivanju autora letka, dok neki od saslušavanih naprednjaka tvrde da je ona angažovana radi zastrašivanje onih članova SNS koji su lojalni aktuelnom rukovodstvu, predvođenim gradonačelnikom, Banetom Spasovićem. Šta više,kako oni kažu, ovo je urađeno u organizaciji jednog Spasovićevog protivnika, inače bliskim Stepanovićevim saradnikom,koji je uz ćerkinu pomoć, inače visoko pozicioniranom funkcionerkom u jednom značajnom republičkom Ministarstvu, osmislio ova dešavanja.

Nepunih mesec dana nakon tih događanja, autor letka nije otkriven, niti je raspušten gradski odbor SNS-a, mada su neki lokalni naprednjaci, kao i dva kordinatora te stranke koji su više meseci boravili u Požarevcu u vidu „mirovnjaka“, to želeli. Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić, dan pre nego što je angažovana BIA, u svom kabinetu primio je predstavnike posvađenih naprednjaka, predvođeni Banetom Spasovićem i Miodragom stepanovićem, gde ih je saslušao i nakon toga im predložio da nesuglasice reše unutar stranačkim izborima, koji treba da se održe najesen, najdalje do kraja oktobra. Sa tim predlogom svi su se složili, ali ispala je afera oko letka, pa je ta stvar prologirana Izvršnom odboru stranke, da oni donesu konačnu odluku.

Početkom juna u Novom Sadu Izvršni odvor SNS u proširenom sastavu održano e sednici, gde su doneli odluke o isključenju nekoliko svojih članova, iz razno raznih razloga, kao i o raspuštanju nekoliko Gradskih i Opštinskih odbora. Kako je rekao predsednik IO Darko Glišić, za Požarevac nije doneta konačna odluka i ona će biti prolongirana na nekoliko meseci. Kako smo saznali od našeg izvora koji je prisustvovao sednici Spasoviću i Stepanoviću upućena su poslednja upozoenja da se smire i spuste tenzije u odboru, jer će, u suprtnom oni biti sklonjeni sa svih funkcija, i na njihovo mesto doći će neko treći da vodi požarevačke naprednjake. -Požarevljanima je rečeno da se primire, i ako to može, pomire, jer njihov sukob veoma šteti stranci, a ako to ne urade, svi će snositi stranačke sankcije. Još je rečeno, da se na jesen planiraju unutar stranački izbori u celoj Srbiji, kako bi spremno dočekali narednu godinu u kojoj će, najverovatnije, biti raspisani vanredni parlementarni izbori, a moža, i lokalni-rekao nam je naš izvor neke detalje sa održane sednice.

Da se stranka ne šali vidi se u činjenici da je sa mesta šefa odborničke grupe SNS u požarevačkom parlamentu smenjen Veroljub Arsić i na njegovo mesto nije došla njegova zamenica Nataša Krstić, već, u vd stanju, bivši predsednik gradskog odbora, Nebojša Jočić. Smenjivanjem Arsića, koji je najznačajnija politička figura u Požarevcu, pošto je neprekidno poslanik od 2. 000 godine i trenutno obavlja funkciju potpredsednika Narodne Skupštine, stranka je pokazala odlučnost i poruku „zavađenima“ u vidu: kada su smenili Arsića, šta tek drugi, niže pozicionirani, mogu da očekuju ako ne poštuju odluke stranačkih organa.

Očigledno, smernice sa Izvršnog odbora uticale su na požarevačke naprednjake da tenzije među njima vidno opadnu i da ponovo uspostave komunikaciju. Jedan od „zavađenih“ naprednjaka, koji je zamolio da ne otkrivmo njegovo ime jer im je izričito zabranjeno davanje bilo kakvih izjava medijima, kaže da se izvesno vreme redovno komunicira sa suprotnom stranom bez ikakvih problema, i da Gradsko veće normalno radi, bez obzira što je podeljeno. –Situacija je, gotovo, kao nekad kada smo bili jedinstveni. Veće normalno radi bez ikakvih trzavica i odluke se donose bez problema. Gotovo svi odbornici sa naše liste međusobno razgovaraju, šale se i iznose svoja viđenja stvari. Da li je to tako zbog smernica Izvršnog odbora i našeg predsednika Vučića ili su ovi, da kažem „pobunjenici“ uvideli da su izmanipulisani od pojedinaca, koji su im želeći da ostvare svoje interese, svašta obećavali, ne znam. Možda je i jedno i drugo i mislim da je najbolje za stranku i za nas da se bratski pomirimo i da nastavimo da radimo najbolje što možemo, jer smo zajedničkom borbom došli do ovih pozicija-priča ovaj naprednjak, dodajući da postavljanem Jočića sa šefa odborničke grupe, a ne sadašnje zamenice Nataše krstić, koja je jedna od njagrlatija kod „pobunjenih“ odbornika, potvrda njihove izmanipulisanosti.

Sa stavovima svog kolege lojalnog Banetu Spasoviću u načelu se slaže i „pobunjeni“ naprednjak koji kaže da kako vreme prolazi sve mu se više čini da je unutar stranački sukob izrežiran od strane pojedinaca željnih da bez izbora preuzmu vlast u Gradskom odboru. –Izgleda da im mi služimo kao instrument za ostvarivanja sopstvenih ciljeva, a kada iz ostvare da šutnu sve nas, jer im više nećemo trebati. Uveren sam da je to tako jer smo, svi zajedno, na unutar stanačkim izborima ubedljivo porazili, do tadašnje ruvodstvo SNS-a u Požarevcu. Od kad smo preuzeli vlast mi smo zajedničkim snagama ostvarili izuzetne rezultae, kako na nekoliko različitih izbora, tako i Gradskoj vlasti, koja je za dve godine pokazala, u poređenju sa prethodnom vlašću, vidni napredak. Mislim da, ako prevaziđemo sopstvene sujete, možemo da se pomirimo i da nastavimo kao nekad da složno radimo i gradimo. Za to nam treba malo dobre volje i više pameti. U suprotnom, nastradaćemo svi i otići ćemo neslavno sa političke scene-kategoričan je ovaj naprednjak.

Od poslednje burne sednice Gradskog odbora nije održana nijedna sednice, ali se očekuje, bez obzira što idu godišnji odmori, da u narednom periodu bude održana, pogotovu što se u septembru održavaju izbori za Savete mesnih zajednica u Požarevcu. Priprema za te izbore biće idealna prilika da se pokaže koliko su se, i da li su se, požarevački naprednjaci pomirili, ili su se samo primirili do narednih sukoba.

Apel odbornika bez odjeka

Na poslednjoj održanoj sednici gradskog parlamenta održanoj 21. maja dvoje odbornika iz SNS-a sa skupštinske govornice optužili su direktora PD“Georad“ Miodraga Stepanovića za trgovinu uticajem, koji ih je ucenjivao, kao i članove njihovih porodica, radnim mestom, zahtevajući od njih da, ako hoće da zadrže radna mesta, pristupe njegovoj „struji“. Oni su tada apelovali na nadležne organe da reaguju a njihove tvrdnje, i da će se rado odazvati na njihove pozive.

U požarevačkom tužilaštvu i policiji su nam rekli da nikave provere nisu vršili u vezi za pomenutim apelom, i da nisu reagovali na javna pogovaranja, jer smo svi mi svedoci da se tokom raznih skupštinskih zasedanja iznose na desetine takvih i sličnih tvrdnji.-Ako ovo dvoje odbornika ono što su javno rekli u pisanoj formi podnesu tužilaštvu, mi će mo sigurno, na osnovu zakonite procedure u adekvatnom roku izvršiti sve provere tih navoda-rečeno nam je u tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari