Da li Savez za Srbiju rizikuje da izgubi podršku proevropskih birača? 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Najveći opozicioni blok Savez za Srbiju ne bi smeo da gubi podršku proevropski orijentisanih građana jer mora da iskoristi maksimum potencijala, ali pred njih bi trebao da izađe sa jasnim stavom o ključnim pitanjima, smatraju istraživači javnog mnjenja koje smo pitali ima li opozicija luksuz da umesto da zahvata široko biračko telo gubi podršku onih koji i dalje u Evropu veruju nakon što je lider Dveri Boško Obradović rekao da nije tačno da se Savez zalaže za EU.

Ovu Obradovićevu izjavu iz SZS prokomentarisao je samo Zoran Lutovac, predsednik DS, koji za Danas kaže da je DS za EU jasno i nedvosmisleno.

– To što u SZS ima onih koji nisu, ni na koji način ne dovodi u pitanje našu posvećenost EU. Takođe, važno je napomenuti da i oni u SZS koji su uzdržani u vezi sa EU, ne dovode u pitanje evropske vrednosti. Još jednom ponavljam u SZS smo se okupili oko zajedničkog cilja da normalizujemo Srbiju, a ne oko naših razlika. Kada Srbija postane slobodna više neće biti potrebni široki savezi, nego ćemo sa našim razlikama izlaziti posebno pred građane – kaže Lutovac.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar, pak smatra da dugoročno gledano, SZS nema luksuz da se odriče birača kojima je važna odrednica proevropski put Srbije jer se opozicioni potencijal mora iskoristiti do maksimuma, ukoliko se očekuje ozbiljno suprotstavljanje.

– U tom smislu je loša Obradovićeva poruka da SZS nije za EU jer, na jednoj strani, ne odražava realno stanje (sigurno su i DS i SSP za EU) a na drugoj strani je i nepotrebna jer je to SZS stavio u drugi plan, još od svog osnivanja. Čini se, međutim, da je Obradović kratkoročno procenio da na ovakav način vrši pritisak na delove DS koji su proevropski nastrojeni i PSG koji je javno deklarisan za EU i da stvara ambijent u kome se njima sužava prostor za eventualno učešće na sledećim izborima. Stoga je Obradovićeva ideja kratkoročna i ima za cilj stvaranje boljih uslova za SZS i njihovu kampanju. Da li je to dobra procena ili ne, saznaćemo u narednim nedeljama – navodi on za Danas. Kako dodaje, čini se da je polarizacija vidljiva i među opozicijom i to je loša poruka ako znamo za već poznati izostanak komunikacije između vladajuće stranke i opozicije.

I Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, za Danas kaže da Obradovićeva izjava sigurno odbija proevropski orijentisane građane i da problem koji je od osnivanja Saveza tinjao sada polako izlazi na površinu.

– Savezu, kao i drugim organizacijama, nedostaje jasno izjašnjavanje o ključnim pitanjima Kosovu, EU, NATO, odnos prema Rusiji. Mora da postoji politička hrabrost za jasan stav, jer kritika nije dovoljna. O EU se radi mira u kući u Savezu ćutalo i različita mišljenja gurala pod tepih, pa nije došlo do jasnog zajedničkog stava. Međutim, pre ili kasnije to izlazi na videlo i postaje mnogo veći problem nego da se u startu jasno rekla reklo za ili protiv. Takvo stanje odbija ljude koji razmišljaju o EU, pogotovo one koji su apsolutni zagovornici integracija – navodi Pejić. Kako dodaje, ono što se pozitivno može izvući iz ove situacije je da se sada iznese zajednički stav o ključnim pitanjima, jer „građani to očekuju“.

Na konstataciju Danasa da se iz Saveza može čuti da članstvo u EU sada, a ni u dogledno vreme, neće biti ključno pitanje, Pejić odgovara da je to zgodan izgovor ali da daleka perspektiva članstva ne isključuje izjašnjavanje o tome.

– To je isto kao kad bi se reklo zbog Kosova nećemo graditi škole, ili autoput će stati zbog nepostojanja slobode medija. Nije to situacija sređivanja kuće u kojoj kažeš ovo ću uraditi danas, a ovo sutra. Pitanja Kosova, EU, NATO su paralelni procesi – zaključuje Pejić.

Dveri: Nećemo više o bivšem rukovodstvu DS-a

Dveri navode da se poslednji put oglašavaju o „članovima bivšeg rukovodstva DS“. Ističu da imaju korektnu saradnju sa lokalnim odborima DS kao i sa njenim predsednikom Zoranom Lutovcem. Navode i da svaki pravi demokrata razume da ne postoje uslovi za normalni politički život pod sadašnjom vlasti, te da će prava debata biti moguća tek kad vlast bude smenjena, kao i da je jasno da su stavovi Dveri i DS različiti.

„Režimski mediji već danima daju ogroman prostor bivšem rukovodstvu DS na čelu sa Šutanovcem, Ješićem i Balšom Božovićem. Aktuelni režim kao da još uvek ne može da preboli što Gordana Čomić nije pobedila na unutarstranačkim izborima u DS, pa bivše rukovodstvo ima više prostora u medijima nego bilo ko iz aktuelnog vrha DS… Posebno je smešno kada Šutanovac ili Balša Božović govore u ime DS ili Saveza za Srbiju a ne nalaze se niti na jednoj funkciji sa koje bi mogli da govore u ime DS ili SzS. Srpski pokret Dveri ostaje veran programskoj platformi SZS u 30 tačaka i nećemo nasesti na provokacije i bilo kakve sukobe unutar opozicije jer to može da odgovara samo Vučićevom režimu. Vreme će ubrzo pokazati za koga radi društvo iz starog rukovodstva DS koje je upropastilo ovu stranku i sada želi ponovo da je preuzme i zaustavi obnovu ujedinjene DS koja je započela sa novim i nekompromitovanim ljudima na njenom čelu“, navode Dveri.

Lutovac: SZS da ne vodi kadrovsku politiku u DS

– Niko, pa ni uvažene kolege iz SZS, ne može voditi kadrovsku politiku u DS. Unutarstranačke probleme i nesuglasice ćemo rešavati u okviru nadležnosti stranačkih organa. Takođe, apelujem i na članove DS-a da se u javnosti zastupaju samo stavovi definisani kroz odluke organa stranke. Insistiranje na razlikama u Savezu čiji smo osnivači umesto na zajedničkom interesu svih građana koristi Vučićevom režimu. Ne zatvaramo oči pred razlikama, no, ne dopuštamo da te razlike prerastu naš zajednički zadatak, navodi se u pisanoj izjavi Zorana Lutovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari