Dačić: Albanci neće dogovor 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da do dogovora o Kosovu neće doći, jer Albanci to ne žele.

On je za televiziju BN rekao da priča o razgraničenju ne postoji od juče, ali da je siguran da je Priština neće prihvatiti.

„Oni, kada kažu kompromis na zapadu, misle da treba da priznamo Kosovo, mi mislimo da svako treba da dobije po malo onoga što neće, ako to neće, nema dogovora i naša pozicija je tu potpuno jasna“, rekao je Dačić. On je izjavio i da Nemačka i Velika Britanija nagovaraju premijera Kosova Ramuša Haradinaja da ne ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Neko misli da je Haradinaj hrabar, a oni ništa ne rade bez spoljne podrške. U ovom slučaju, Amerika im izmiče tlo ispod nogu i okreću se drugima. SAD neće da dozvoli da Srbija bude konstruktivna, a da Kosovo bude loše, jer to ruši njihovu koncepciju“, navodi Dačić.

„Putin se pre pet godina saglasio sa idejom razgraničenja“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne pamti da je neko toliko napao predsednika Aleksandra Vučića, kao što je to učinio ministar za tehonološke inovacije Nenad Popović kritikom ideje da je razgraničenje moguće rešenje za Kosovo.

„Tu je situacija jasna, Popović ne podržava ono što je izneo predsednik Vučić (Aleksandar). Ako neko misli da je Popović napao mene, taj nema pojma o politici“, rekao je Dačić za televiziju Pink.

On je naveo i da je za njega neshvatljivo „busanje u grudi Popovića“, koje je i za Srbiju „veoma štetno“, jer vodi ka nejedinstvu.

Dačić je kazao da je Popović verovatno pogrešno informisan da je ruski predsednik Vladimir Putin protiv ideje razgraničenja i da zbog toga iznosi takve stavove.

„Pre pet godina Putin se saglasio sa ovim predlogom. Lično sam razgovarao sa Putinom i ja i Vučić nebrojeno puta“, rekao je Dačić.

Do sukoba dva ministra došlo je nakon što je Popović kritikovao Dačića zbog izjave da je razgraničenje državna politika po pitanju Kosova, posle čega je Dačić postavio pitanje učešća Popovića u Vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari