Dačić članu Politbiroa CK KP Kine zahvalio za pomoć i podršku Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ Ognjen Stevanović/ DS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas iz Beograda ispratio delegaciju na čelu sa Jangom Điečiem, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktorom Kancelarije njene Komisije za spoljne poslove, saopštilo je Ministarstvo.

Pre ispraćaja je na sastanku izraženo „obostrano zadovoljstvo odličnim odnosima Srbije i Kine“ i „intenziviranjem saradnje u oblasti ekonomije, posebno investicija i projektne saradnje, energetike“, uz „spremnost za dalje obogaćivanje svestranog strateškog partnerstva“.

Zvaničnik KP Kine je istakao da Kina posebno ceni Dačićevu odluku da poseti Kinu u jeku epidemije KOVID-19, što je „još jedna potvrda čeličnog prijateljstva dva naroda“, piše u saopštenju.

Dačić je u razgovoru „čestitao Kini na uspešnoj borbi protiv KOVIDA-19“ i zahvalio za njenu pomoć Srbiji u medicinskoj opremi i materijalu, i za upućivanje tima medicinskih stručnjaka, za donaciju – dve laboratorije „Vatreno oko“ za testiranje na KOVID-19, kao i za pomoć kineskih provincija i kompanija, a posebno zbog „pojedinačnih donacija ogromnog broja kineskih građana“, prenelo je Ministarstvo.

Dačić je rekao i da „s velikim zadovoljstvom očekuje što skorije otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu“, a početak rada Kulturnog centra Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu „u punom kapacitetu“.

Pored toga, Dačić je zahvalio Kini zbog „dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije“, kao i „nastojanjima da, kroz dijalog Beograda i Prištine, iznađemo obostrano prihvatljivo rešavanje pitanja Kosova i Metohije“.

Istovremeno, Dačić je ponovio „čvrstu i principijelnu podršku kineskom suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti, odnosno politici ‘jedne Kine’ i principu ‘jedna zemlja-dva sistema’ „, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari