Dačić: Crnogorski ministar spoljnih poslova nastavlja da vređa i napada Srbiju 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da njegov crnogorski kolega, Srđan Darmanović, „nastavlja da vređa i napada Srbiju“ i pitao „čime se to Beograd umešao u unutrašnja pitanja Crne Gore“.

„Milion puta smo rekli da nas ne interesuje mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, zanimaju nas samo položaj i prava srpskog naroda, što je apsolutno legitimno i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama“, napisao je Dačić.

U izjavi na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Dačić kaže da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, već da „stalno ukazuje da problemi treba da budu rešavani dijalogom crnogorskih vlasti sa srpskim narodom u Crnoj Gori i Srpskom pravoslavnom crkvom“.

„Kaže Darmanović da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da Crna Gora postane srpska država! Ja nikad nisam čuo Vučića da Crnu Goru naziva srpskom državom, ali sam čitao crnogorskog kralja Nikolu koji u oktobru 1913. godine kaže da su hrabre vojske dve srpske kraljevine – Crne Gore i Srbije, oslobodile srpstvo na jugoistoku Balkana i da se pristupilo razgraničenju među dvema srpskim kraljevinama. Pa kakav je onda kralj Nikola srpski nacionalista, što se njega ne odreknete?“, pitao je Dačić.

On je kazao da Darmanović optužuje Srbiju dok Crna Gora „vodi postupak za otimanje imovine i svetinja Srpske pravoslavne crkve“ i u vreme kada „nijednog Srbina nema u organima vlasti, iako ih ima gotovo 29 odsto u stanovništvu Crne Gore“.

„I na kraju, pošto Darmanović ponovo preti (Srbiji) NATO snagama, da mu još jednom poručim da je malo NATO, zaboravio je da pozove i Oslobodilačku vojsku Kosova i mudžahedine, tradicionalne istorijske saveznike crnogorskog naroda. Šta li bi rekao kralj Nikola?“, napisao je šef diplomatije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari