Dačić: EU bez Srbije nije cela 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da evropske integracije ostaju spoljnopolitički cilj Srbije i da Evropska unija ne može biti potpuna bez Srbije i zapadnog Balkana.

Dačić je na međunarodnoj konferencije „Ovo smo mi“ u okviru 8. Beogradske NATO nedelje koju organizuje Centar za evroatlantske studije, rekao da bi kompromis postignut kroz dijalog Beograda i Prištine mogao da obezbedi trajni mir i stabilnost regiona i da je važno što je dijalog nastavljen posle 20 meseci.

On je ocenio da je Kfor garant Briselskog dogovora i garant opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, te da je važno da Kfor ostane u nesmanjenom obimu na Kosovu.

Dačić je istakao da se Srbija snažno protivi transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage (Vojsku) i da je važno da jedinice sačinjene od Albanaca ne mogu da ulaze na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfor i lidera Srba na severu.

„Zato očekujemo da Kfor deluje preventivno u cilju sprečavanja takvih akcija na severu Kosova“, poručio je Dačić.

On je rekao da su NATO i Srbija upućeni jedni na druge i da je saradnja primarno usmerena na stabilnost regiona.

„Ubeđen sam da svi težimo tome kao ključnom cilju“, rekao je Dačić.

Savetnica generalnog sekretara NATO Bejba Baže rekla je da i dalje postoji jaz u percepciji odnosa NATO i Srbije.

„Nadamo se da ćemo prevazići taj jaz“, rekla je ona i dodala da jaz treba otkloniti kroz debatu.

Ambasador SAD Entoni Godfri rekao je da je saradnja korisna i za Srbiju i za NATO i da se postiže napredak u pogledu regionalne stabilnosti, dodavši da se radi na tome da se u Srbiji promeni percepcija NATO i SAD.

Godfri je dodao da je NATO partnerstvo sa Srbijom reflektovano u ciljevima saradnje sa NATO, poput odgovora na katastrofe, nauku za mir i demilitarizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari