Dačić: Italija i Srbija uspešno sarađuju, imaćemo zajedničku sednicu dve vlade 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Svečana skupština Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji – Konfindustrija Srbija održana je u Beogradu, uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, ambasade Italije, članica i saradnika tog udruženja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da dve zemlje imaju dugu tradiciju uspešne saradnje, koja je vremenom dodatno unapredjivana, a iznova se potvrdjuje.

„Imajući u vidu da Italija predstavlja prvorazrednog političkog i ekonomskog partnera Srbije namera nam je da u predstojećem periodu budemo domaćini četvrte zajedničke sednice dve Vlade u Beogradu, koju bi mogao da prati i Poslovni samit privrednika dve zemlje“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima „Italija spada medju najveće investitore u srpsku privredu, a do sada su italijanske kompanije uložile oko tri milijarde evra u Srbiji i zaposlile 26.000 radnika“.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je Italija važan trgovinski partner Srbije i da italijanske kompanije doprinose njenoj ekonomiji.

„Ono na čemu ćemo zajedno raditi jeste da dovedemo još italijanskih partnera u Srbiju, kao i da naše kompanije još više izvoze. Danas imamo izvoz od osam milijardi evra srpskih proizvoda na italijansko tržište i to je veliki uspeh“, kazao je Čadež.

Predsednik Konfindustrije Patricio Dei Tos rekao je da je za privrednike koji posluju u stranoj državi jedan od prioriteta stalna i bliska saradnja sa lokalnim institucijama.

„Samo zahvaljujući odnosu poverenja, sklada, dijaloga, suočavanja i razmene znanja moguće je privredjivati sa jasnim ciljem i izvući maksimum iz naših poslovnih projekata“, naveo je Dei Tos.

Prema njegovim rečima Srbija privrednicima pruža nešto veoma dragoceno za njihovo poslovanje, a to su saradnici.

„Saradnici koji potiču iz poslovne i radne kulture, zahvaljujući čemu poseduju veštine, profesionalizam i identitet, a sve to olakšava poslovanje italijanskim kompanijama u Srbiji“, ocenio je Dei Tos.

Italijanski ambasador u Srbiji Lo Kaš naveo je da Italiju i Srbiju povezuje istorijsko prijateljstvo, zasnovano na intenzivnim političkim, kulturnim i ekonomsko-trgovinskim vezama.

Na svečanosti su dodeljene godišnje nagrade Konfindustrije u tri kategorije, i to kompaniji Elektroremont – za društveno odgovorno poslovanje, kompaniji „Anude“ za doprinos implementaciji sistema dualnog obrazovanja, a priznanje za podršku italijanskoj privredi dobila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari