Dačić: Korona nije poremetila politički život, održani su izbori po demokratskim standardima 1Foto: BETA/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/DS)

Predsednik Skupštine Srbije Ivida Dačić izjavio je danas da je Srbija spremno dočekala epidemiju korone tokom koje su građani pokazali odgovornost, solidarnost i u ogromnoj većini stali iza mera i preporuka koje su dolazile od države.

„Već sada možemo da sumiramo da su se Srbija i njeni građani izborili sa najvećom krizom svog vremena na način koji će im služiti na čast i ponos pred budućim generacijama“, rekao je Dačić, na konferenciji Svet u 2021. godini, u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremno dočakala krizu u svakom smislu – zdravstvenom, ekonomskom, i u „pogledu normalnog odvijajanja svih demokratskih procesa“.

On je naveo da su vanredne okolnosti  na trenutak uzdrmale ali nisu poremetile naš demokratski i politički život, a „najboji dokaz je što smo uspeli da sprovedemo  izbore po punim demokratskim standardima“.

Prema njegovim rečima, „Srbija je u junu bila među prvim evropskim državama koje su uprkos krizi sprovela izbore“.

„Konstitusanjem Narodne skupštine, potom Vlade, nismo dopustili da ekstremne društvene okolnosti ometu demokratski politički  život i njegov razvoj.

Nedavno u redovnom roku usvoji budžet za narednu godinu, što je još jedan dokaz vitalnosti i stabilnosti celog našeg sistema u vreme krize“, rekao je Dačić.

Ministarka za rad, zapošljavnje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisič Tepavćević izjavila je da krajem prošle godine, kad se pričalo o svetu 2020. godina, „niko nije pogodio ništa“.

Ona je, govoreći o epidemiji korone, rekla je da su dosadašnje akcije sveta bile pasivne, „sklanjali smo se da se ne zarazimo i krajnje je vreme, jer je prošao početni šok, da se aktivno deluje“.

„Aktivne mere direktno uključuju vakcinaciju za koju se nadamo da će nam biti što pre dostupna, biće nam dopstupna čim bude dostupna u svetu, odnosno u prvoj zemlji koja je bude registrovala kod sebe biće dostupna i kod nas jer smo jedna od prvih zemalja koja je stala u red“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je istakla da je ovo vreme dodatno pokazalo koliko su u celom svetu važne tačne informacije i štetne one koje to nisu.

Prema njenim rečima, neophodno je izboriti se sa „poplavom lažnih vesti“, radiiti na razvijanju medijske pismenosti i sposobnosti javnosti da prepozna šta je prava informacija.

Ona je rekla da se ne sme dozvoliti da kultura bude skranuta i naglasila da se na sednicma Kriznog štaba za borbu protiv korone bori za „malo više vazduha“ za kulturu.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je ukazala na važnost da vakcina bude jednako dostupna svima u svetu inače je pitanje da li ćemo moći da se zovemo ljudima.

Takođe je upozorila da kriza sa koronom produbljuje ekonomsku nejednakost u svetu i posebno pogađa marginalne i najsiromašnije grupe.

Mihajlović: U 2021. više od 1,5 milijardi evra ulaganja u energetsku efikasnost

Ministarska rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će naredne godine Ministatrstvo potpuno promeniti planove investiranja, pa će više od 1,5 milijardi evra biti invstirano u energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja.

„Sve ono što je uloženo prethodnih godina nije bilo dovolnjo da možemo da govorimo o smajenju C02. Zato ono što će ministarstvo potpuno promeniti planove investiranja u 2021. godini i više od 1,5 milijardi evra ićiće samo na enrgetsku efikasnost i smanjenje zagađenja“, rekla je ona na onlajn konferenciji „Svet u 2021.“

Podsetila je da se danas u svetu emituje blizu 30 milijardi tona CO2 godišnje, a u Srbiji više od 350.000 tona i dodala da energetika i rudarstvo u Srbiji ne mogu da se razvijaju, a da ne postiji ekološka bezbednost.

„Sledeće godina biće obeležena energetskom i ekološkom bezbednošću. Moramo da fundamentalno menjamo postulate u energetskim poslovanju, strategijama i ciljevima, vezujući se isključivo za ekologiju“, kazala je Mihajlović.

Istakla je da će se Srbija u 2021. više okrenuti obnovljivim izvorima energije.

„Učinićemo sve da svaki građanin ima mogućnost da poveća energetsku efikasnost u stanovima i kućama, jer je to način da sačuvamo energiju. Energija koju proizvodimo, distribuiramo i trošimo mora da bude zdrava, zelane“, rekla je Mihajlović.

Kako je precizirala, uradiće se planovi kako fazno, korak po korak, smanjiti proizvodnju električne energije iz uglja.

„Da pokušamo da ga ne trošimo toliko, jer je niskokalaoričan, lošeg kvaliteta, a najviše proizvodi zagađenje životne sredine, te da se okrenemo obnovljivim izvorima, enegetskoj efikasnosti. Da više da koristimo biomasu i koristimo energetski efikasna postrojenja. Ukoliko to ne budemo uradili, onda energetski sektor Srbije nema perspektivu“, istakla je ministarka.

Momirović: U 2021. ulaganje u kapitalne investicije 330 milijardi dinara

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da Srbija nastavlja rad na infrastrukturnim projektima, uprkos krizi zbog korona virusa, navodeći da je u budžetu za 2021.  godinu predviđeno 330 milijardi dinara za kapitalne investicije, što je 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

„Nivo investicija koji sada postoji je bez presedana u našoj istoriji“, kazao je on na onlajn konfreenciji „Svet u 2021“, navodeći da su najveće svetske kompanije partneri Srbije u tim investicijama.

Poručio je i da su inicijative Srbije vezane za budućnost regiona i za njegovo povezivanje.

„Mi smo lider u inicijativi ‘Mini Šengen’. Interes nam je da sve zemlje CEFTA povežemo u okviru te inicijative, da se ekonomski razvijemo, jer ono što nas koči su velike barijere na granicama. Potrebno je da slobodan ekonomski protok napravi dodatne uštede privredi“, rekao je Momirović.

Istakao je i ulaganja Srbije u komunalnu infrastrukturu, precizirajući da je u narednoj godini za to planirano 3,3 milijarde evra.

„To će potpuno promeniti perspektivu života u Srbiji, i ekološki i funkcionalno“, rekao je minister.

Naglasio je da je izazov u budućnosti dalji razvoj infrastrukture i investicije, kako bi se sačuvala makroekonomska stabilnost.

„Ne želimo da nas teške okolnosti vrate u nazad”, kazao je Momirović i dodao da će zemlja nastabviti da se razvija u skladu sa  projektom „Srbija 2020-2025“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari