Dačić: Ne žele diplomatiju, nego probleme 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da odbijanjem bilateralnih susreta Hrvatska očigledno ne želi da se bavi diplomatijom i rešavanjem problema, nego njihovim, stvaranjem.

Što ne postave pitanje kako je moguće da smo svih ovih godina dobro sarađivali, sve dok nisu počeli da veličaju ustaški pokret, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Demokratske Republike Konga Leonardom Okitundom.

Dačić je hrvatskoj vlasti poručio da mogu slobodno da dižu spomenike i Anti Paveliću i Adolfu Hitleru, ali Srbija tada neće s njima voditi dijalog, jer bi time pljunula na svoju istoriju.

On je naglasio da Srbija na veličanje ustaštva neće pristati, pa makar cena bila tako visoka da hrvatska vlast neće da se sretne sa zvaničnicima Beograda.

Šta misle – da će ljudi u Srbiji hvaliti NDH i ustaški pokret, zapitao je Dačić i ironično konstatovao da „misli da je cela Srbija potresena time što oni neće da se sretnu s nama“ i da „ne zna kako ćemo preživeti taj udar“.

Dačić je zapitao s kim hrvatska vlast misli da sarađuje u Srbiji i „da li postoji neko ko će aplaudirati (Alojziju) Stepincu“.

Na pitanje o stavu socijalista prema zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore sa naprednjacima, Dačić je ponovio da zbog negativnih iskustava sa nekim ranijim kandidatima tu više nema dileme – podržaće onog ko može da pobedi u prvom krugu, a to je jedino Aleksandar Vučić.

Ovde nije reč o Tomislavu Nikoliću lično, reč je o tome da će predsednički izbori imati veliki uticaj na političku stabilnost i ukupnu situaciju u Srbiji, kao i sudbinu vladajuće koalicije, objasnio je on.

Dačić je precizirao da zbog toga socijalisti i Jedinstvena Srbija ne vide razlog zašto bi u prvom krugu sa nekim imali zajedničkog kandidata, osim Vučića, a u suprotnom, može da se razgovara o podršci u drugom krugu.

Upitan da li su nalozi kosovskog tužilaštva za hapšenje za ratne zločine povezani sa procesom Ramušu Haradinaju, Dačić je odgovorio da sigurno jesu.

On je istakao da svako ko je počinio ratne zločine treba da odgovoara, pa tako i Haradinaj, čija optužnica nije politička, već je zasnovana na činjenicama.

Ovde ne treba da se govori o političkim prepucavanjima, nego o pravnim stvarima. Shodno tome, očekujemo da se ova tema ne politizuje, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari