Dačić: Neće biti odlaganja sednice UN, dolaze predstavnici Prištine 1Foto: FoNet/ UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas (četvrtak) će u NJujorku predstavljati Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, preneli su mediji.

Kako se navodi Dačić će u izlaganju dati osvrt na izvještaj generalnog sekretara UN o radu Unmika u periodu od 16. maja do 15. septembra.

Iako je bilo govora o tome da bi sednica mogla da bude odložena, Dačić je nedavno rekao da će se o situaciji na Kosovu 31. oktobra raspravljati, uprkos pokušajima Prištine da se to izbegne.

– Definitivno je da će sednica biti održana 31. oktobra u SB UN i ja ću na njoj učestvovati. Na kraju su ipak predstavnici Prištine obavestili da će doći na sednicu – rekao je Dačić.

Naveo je i da su članice SB UN upoznate su sa aktuelnom situacijom na KiM, brojnim incidentima, aferom oko navodnog trovanja, velikim lažima koje dolaze iz Prištine. Prema Dačićevim rečima, predsedavajući, Južnoafrička Republika, odnosno njen ambasador u UN, stavio je sednicu u program rada za oktobar i ona je zakazana za 31. oktobar.

Komentarišući navode da je sednica mogla da bude odložena, jer prema pisanju medija, ambasadorka Kosova Vljora Čitaku nije mogla da dođe, Dačić je podsetio da nije reč o pozivu za Čitaku već za predstavnika privremenih institucija u Prištini.

– Mnogi ukazuju da je Velika Britanija insistirala na tome zato što je ona sledećeg meseca predsedavajući. Ali nema sad veze to jedno sa drugim – rekao je Dačić. Prethodna sednica održana je u junu. Pojedine zapadne članice SB, kao i Priština, povremeno ističu zahteve da se ovi sastanci prorede ili, čak, ukinu, iako Rezolucija 1244 predviđa redovno izveštavanje SB o situaciji na Kosovu, na svaka tri meseca.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naveo je, u najnovijem izveštaju o stanju na Kosovu, da je duga pauza u zvaničnim razgovorima između Beograda i Prištine, pod okriljem EU, zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa i da predstavlja rizik po stabilnost na terenu.

On je pozdravio poziv SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Prištine zatražilo da ukinu taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH i pozvale Beograd da odustane od „kampanje povlačenja priznanja“. Takođe, naveo je o da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari