Dačić: Nećemo trgovati sa EU zbog rokova 1Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da će se teško promeniti stav zemalja članica EU koje su priznale Kosovo, jer one brane politiku koju su vodile devedesetih godina.

Napomenuo je da je za nas važno da održavamo broj zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su posete delegacije Srbije, poput posete Azerbejdžanu, značajne i da mnogo pomažu.

„Bez obzira na veličinu zemalja, mere se glasovi i svi su ravnopravni po kapacitetu glasanja u međunarodnim organizacijama. Za nas je važno da održavamo broj zemalja koje nisu priznale Kosovo, a da bismo održavali, potrebno je da imamo dobre bilateralne odnose i da se posećujemo“, ocenio je Dačić.

Dodao je da je mnogo zemalja u koje retko idemo i da bi zato trebalo veću pažnju posvetiti zemljama kao što je Azerbejdžan.

Naglasio je i da će se teško promeniti stav zemalja članica EU koje su priznale Kosovo, jer one brane politiku koju su vodile devedesetih godina.

„Jednostrano proglašenje nezavisnosti je kraj jedne takve politike. To je njihova samoodbrana, ali ih strašno nervira jer proces nije završen. Oni misle da je nemoguće da procenat država koje priznaju Kosovo padne ispod 100. Jedna zemlja samo da je u pitanju, nema koncenzusa. Zato se Kosovo u svim dokumentima EU obeležava asimetričo“, objasnio je ministar.

Rekao je i da postoje neki okvirni rokovi za članstvo u EU.

„Neka okvirna godina je 2025. Nema sa naše strane bilo kakve trgovine zbog nekih rokova. Ne može se sa nama tako razgovarati o vitalnoj temi kao što je Kosovo. Za njih će biti sve teža, a veliki broj zemalja razmišlja o svojim odlukama i očekujemo da jedan broj zemalja povuče priznanje“, napomenuo je Dačić.

Upitan za izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je rekao „da ako je Uniji ključno samo KiM onda treba menjati spoljnu politiku“, Dačić je istakao da razume reakciju Vulina, ali da spoljno-politički prioritet Srbije ostaje priključenje EU.

„Jasno je da EU zanemaruje taj deo tehničkog pregovora, kao i stvaranje evropskih vrednosti u našoj zemlji, zanima je samo napredak u dijalogu sa Prištinom. Niko od nas lično ne utvrđuje politiku vlade, naš spoljnopolitički prioritet je članstvo u EU“, naglasio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari