Dačić o optužnici protiv Tačija: Obezbediti sigurnost svedoka 1Foto: Beta/ MSP/ Ognjen Stevanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas komentarišući podizanje optužnice za ratne zločine protiv kosovskog predsednika u ostavci Hašima Tačija, da je važno obezbediti sigurnost svedoka u tom procesu jer je „dug put od optužnice do presude“.

„Da kao u slučaju (bivšeg premijera Kosova Ramuša) Haradinaja svi svedoci ne nestanu i izgube živote i da po presudi Haškog suda bude oslobodjen usled nedostatka svedoka“, kazao je Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Dačić je istakao da je Srbija saglasna sa istragom zločina OVK na Kosovu i da smatra da je potrebno zadovoljenje pravde za žrtve bez ikakve politizacije.

„Specijalni sud je osnovan upravo iz potrebe da se sankcionišu zločini OVK prema ne samo Srbima, već i drugim gradjanima na Kosovu i Metohiji“, naglasio je on.

Rekao je da je Specijalni sud za zločine podržao bivši izvestilac Sveta Evrope Dik Marti i Ujedinjene nacije i naveo da zločini protiv Srba na Kosovu još nisu sankcionisani.

Komentarišući kritike nekih medija da su „tematski sastanci“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i njega „početak brisanja podele vlasti“, Dačić je to odbacio i dodao da ti sastanci predstavljaju državno jedinstvo i stabilnost Srbije.

„Srbija se suočava sa velikim izazovima u raznim oblastima – spoljnopolitičkim odnosima, ekonomskom razvoju, zaštiti javnog zdravlja tako da je veoma bitno da Srbija ima jedinstvo svih državnih organa, bez obzira kojoj grani vlasti pripadaju“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari