Dačić: O promeni Ustava 7. juna 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će posebnu sednicu parlamenta, posvećenu predlogu izmena Ustava koji je dostavila Vlada, zakazati najverovatnije za 7. jun.

On je, na konferenciji za novinare posle video razgovora o izbornim uslovma sa predstavnicima Evropskog parlamenta, rekao da je Odbor za ustavna pitanje u četvrtak usvojio predlog Vlade, jer je ocenjeno da je u skladu sa Ustavom i zakonima, i uputio ga u skupštinsku proceduru, a obaveza predsednika parlamenta je da sednicu zakaže u roku ne kraćem od 30 dana.

Ovom odlukom Odbora za ustavna pitanja Skupština je započela proceduru promene Ustava, a paralelno s tim, počeće i javna rasprava, objasnio je Dačić, precizirajući da se promene odnose samo na oblast pravosuđa.

Odbor će, naglasio je Dačić, praktično pisati amandmane koji stignu na predlog, a za definisanje teksta ne postoje rokovi. Jedini rok je da izmene Ustava može da počne i završi isti saziv Skupštine, precizirao je Dačić, najavljujući da će se javna slušanja održavati non-stop, ne samo u Beogradu, nego i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, jer je cilj „da se dođe do što šireg konsenzusa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari