Dačić ostaje šef diplomatije? 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE Ognjen Stevanovic

Ivica Dačić, lider Socijalističke partije, ostaje šef diplomatije i u budućoj vladi koja bi trebalo da bude izabrana do kraja septembra, ili početkom oktobra, saznaje Danas iz izvora bliskih vrhu Srpske napredne stranke.

Ne zna se međutim koliki rok trajanja će imati ta buduća vlada, s obzirom da predsednik države Aleksandar Vučić i dalje vaga da li će nova vlada biti „koncentraciona“, sastavljena od tri liste koje su ušle u parlament i oročena na godinu dana, ili će trajati pune četiri godine.

Izvori Danasa navode da zbog razrešenja kosovskog pitanja, nastavka reformi i ekonomskih izazova posle pandemije virusa korona, rastu izgledi da vladajuću koaliciju čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića.

„Nije tajna da Vučić ozbiljno računa na Marka Đurića, aktuelnog direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je to postalo jasnije i nakon njegovog prisustva razgovorima u Vašingtonu i Briselu, ali će on, kako sada stvari stoje, najverovatnije i u budućoj vladi ostati na istoj poziciji. O njegovom izboru za budućeg šefa diplomatije u SNS se nije razgovaralo, a bojim se da na izbor Đurića ne bi blagonaklono gledala ni Jadranka Joksimović, koja sa mesta ministra za evropske integracije, takođe, preferira mesto šefa diplomatije“, kaže izvor Danasa i dodaje da je za sada gotovo sve po pitanju nove vlade velika nepoznanica.

Jedino što je izvesno, navodi sagovornik Danasa, jeste da će SPS i dalje biti deo vladajuće koalicije.

„Dačić je za Socijalističku partiju Srbije tražio tri ministarska resora, čemu se protive gotovo svi u Srpskoj naprednoj stranci. Da li će on na kraju izdejstvovati tu nagodbu nije sigurno, ali velika verovatnoća je da će ministarsko mesto pored njega zadržati i Aleksandar Antić i da će i dalje voditi energetiku. Da li će biti i trećeg ministarstva za SPS saznaćemo vrlo brzo na stranačkim organima. Uskoro ćemo znati i da li Ana Brnabić ostaje predsednik srpske vlade, ali sva je prilika da predsednik Serbije u ovom trenutku neće isprobavati sa novim personalnim rešenjima“, navodi sagovornik Danasa iz Vlade Srbije, uz opasku da se najmanje zna ko će sve iz redova SNS biti ministri, jer razgovori na tu temu još nisu vođeni ni na stranačkim organima, niti pojedinačno sa potencijalnim kandidatima.

Kako će izgledati vladajuća većina, znaće se već prilikom izbora predsednika Skupštine Srbije koji bi trebalo da se dogodi do kraja ove nedelje. Iz vrha SNS tvrde da iako se bliži nastavak konstitutivne sednice parlamenta još se ne zna ko će biti naslednik Maje Gojković, koja preferira odlazak u izvršnu vlast, preciznije na mesto ministra kulture.

„Za Vučića je trenutno izbor šefa parlamenta najbitnije pitanje, a ko bi to mogao da bude saznaćemo uskoro na sednici Predsedništva SNS, a potom i na Glavnom odboru koji bi trebalo da se održe ove sedmice. Mnoga imena su se za funkciju predsednika zakonodavne vlasti spominjala, od Marije Obradović, preko Vladimira Orlića, do Miloša Vučevića, ali nije isključeno da to mesto pripadne nekom kandidatu izvan SNS. Verujem da će to ime i biti najveće iznenađenje. Osim predsednika u nastavku konstitutivne sednice parlamenta biće izabrani i potpredsednici skupštine, ali i njihov broj zavisi od konačnog dogovora i zaokruživanja izvršne i parlamentarne vlasti“, objašnjava za Danas sagovornik iz SNS.

Dačić ostaje šef diplomatije? 2

Prema trenutnom rasporedu karata, u Nemanjinoj 11 najverovatnije ostaju Siniša Mali, Zorana Mihajlović i Branislav Nedimović, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Jadranka Joksimović. Još nije poznato da li će svi oni nastaviti da vode sadašnje resore, ili će predsednik Vučić da izvrši rokadu resora.

U SNS veruju da će nova vlada nositi i dosta novih personalnih rešenja, a da će ministarska mesta, ali možda ne i resore, zadržati SDPS Rasima Ljajića i SNP Nenada Popovića.

Spekulacije i tajming

U delu političkih krugova smatra se da će Vučić posebno tempirati kadrovska rešenja do kraja zakonskog roka – 5. oktobra, kako bi se i tim novim mogućim iznenađnjima uzvratilo priči od 20-godišnjici Petooktobarskog prevrata koju će deo antirežimskih medija i javnosti posebno obeležavati. Veliko interesovanje vlada i za to šta će se dogoditi sa resorima sile i kakve će se promene dogoditi u službama bezbednosti. Pojedini nagađaju da su moguće i rotacije, navodno čak i da Nebojša Stefanović, dosadašnji ministar policije, preuzme vojsku, a da dosadašnji šef BIA Bratislav Gašić dođe na čelo MUP. Spekuliše se da bi u takvoj rokadi sadašnji ministar vojske Aleksandar Vulin mogao da postane šef BIA. Zlatibor Lončar ostaje navodno ministar zdravlja, dok u Vladu ulazi i doktorka Darija Kisić Tepavčević, kao državni sekretar ili na neku sličnu funkciju. J. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari