Dačić: Pozitivno procenjujem izlazak na izbore pokreta Jedan od pet miliona, to znači krah bojkota 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da pozitivno procenjuje odluku pokreta „Jedan od pet miliona“ da izlazi na izbore, kao i da to znači da je bojkot propao.

„To pokazuje i kolika konfuzija vlada u opozicionim redovima i među onima koji su vodili narod da protestuje“, rekao je Dačić za televiziju Prva.

On je rekao da izlazak pokreta „Jedan od pet miliona“ na izbore predstavlja krah politike koja je maltertirala Srbiju prethodnih godinu dana „tokom kojih je bilo i incidenata“.

Dačić je rekao da Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije još nisu doneli odluku da izađu odvojeno za izbore. „Ideja o zajedničkom izlasku imala je pozitivne reakcije iako su se neki izjasnili protiv“, rekao je.

Dačić je dodao je da će nastaviti da razgovara o tome sa predsednikom SNS-a Aleksandrom Vučićem i da je krajnja odluka političke procene i procene šta je dobro za demokratiju u Srbiji.

„Kada spustite cenzus (sa pet na tri odsto) i dalje imate mali broj stranaka koje sem SPS-a i SNS-a prelaze cenzus“, rekao je Dačić.

Dačić: Potrebna ispravka Zakona o slobodi veroispovesti, sumnjam da će crnogorske vlasti uraditi to

Dačić je izjavio da je potrebna ispravka Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori kako bi se rešilo pitanje sukoba po tom pitanju, ali da da sumnja da će crnogorske vlasti to uraditi.

Dačić je za televiziju Prva rekao da Srbija jeste za smirivanje situacije, ali da dijalog o tom pitanju treba da se vodi unutar Crne Gore jer u pitanju spor koji crnogorske vlasti imaju sa svojim građanima.

Dačić je rekao da treba otvireno reći u čemu je problem, a da je problem u tome što se u Crnoj Gori vodi antisrpska politika.

„Ako neko donese zakon kojim se omogućava otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, ako se osporavaju prava Srba sa željom da ih bude manje na popisu..“, rekao je Dačić.

Rekao je da nigde ne postoji veća podrška režimu u Crnoj Gori nego u Beogradu.

„Imaju agenture službe bezbednosti u Beogradu koje koriste privilegije, pare stiču u Srbiji da bi maltertirali Srbe u Crnoj Gori“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ne zna da li su stigle informacije koje su zatražile bezbednosne službe iz Srbije povodom prebijanja mladića u Podgorici.

„Nije ministarstvo tražilo informacije, već bezbednosne službe, interesuje nas da li je u pitanju etnički motivisan napad“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, čovek iz Crne Gore dođe u Srbiju i kaže „ja sam Srbin, da se školuje i leči besplatno, i onda ode u Crnu Goru i kaže – ja sam Crnogorac“.

„A Srbi u Crnoj Gori doživljavaju torturu“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari