Dačić: Ne mogu Srbijom da vladaju agenture crnogorskih službi 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da u Srbiji ne mogu nesmetano da deluju ili da njom vladaju agenture crnogorskih službi koje rade protiv interesa srpskog naroda u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Ovde ste dobili sve, imate biznis, imperiju, imovinu, kriminalne krugove, javne ličnosti, a iz Srbije radite na širenju mržnje i oduzimanju prava srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori. To je nemoralno i nijedna država na svetu to ne bi dozvolila“, rekao je Dačić novinarima posle sastanka s britanskom ambasadorkom u Srbiji Šan Meklaud.

Dačić je kazao da „to misli i narod u Srbiji i Srbi iz Crne Gore“.

„Taj što muze iz Srbije sve, to ulaže da pomaže (predsedniku Crne Gore) Milu Đukanoviću i crnogorskom režimu protiv Srba. Da li je to normalno“, rekao je Dačić.

One koji ga osuđuju zbog nedavne izjave da treba preispitati da li oni koji podržavaju crnogorski režim zaslužuju državljanstvo Srbije, Dačić je upitao zašto osuđuju njega, a ne osudjuju „režim u Crnoj Gori za odnos protiv Srbije“.

„Što neki od ovih što mene osuđuju ne osude režim u Crnoj Gori, nego potpisuju apele da su Srbi genocidan narod, da su krivi za sve ratove, da je Republika Srpska (RS) genocidna tvorevina i da treba priznati Kosovo. Sram vas bilo“, rekao je Dačić i dodao da nije izjavio da nekome treba oduzeti srpsko državljanstvo.

On je rekao da je „sramota kada neko ko je došao iz Crne Gore ne reaguje kada zemlja iz koje je došao proganja Srbe“ i ocenio da je „to moguće samo u Srbiji“.

„Ništa njima neće faliti, ali moraju da znaju da su raskrinkani, da ne mogu više ovde da grade imperije, a da finansiraju Đukanovića“, naveo je.

Povodom spornog crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti, Dačić je rekao da se pozicija Srbije nije promenila, da Beograd smatra da sve probleme treba rešavati na miran način i dodao da Crna Gora nije trebalo da donosi zakon sa kojim nisu saglasne sve verske zajednice u toj zemlji.

Dačić je ocenio da bi dalja primena tog zakona „u smislu oduzimanja crkava i manastira“ otvorila mogućnost daljeg zaoštravanja situacije i rekao da se nada da to „nikom neće pasti na pamet“.

„Ostajemo pri stavu da treba tražiti rešenje koje će svima odgovarati. Čvrsto stojimo iza srpskog naroda u Crnoj Gori, jer Srbija ima moralnu i ustavno-pravnu obavezu da brine o Srbima van zemlje“, rekao je Dačić.

Kazao je da se Srbija „ne meša u unutrašnja politička pitanja u Crnoj Gori“ i dodao da pitanje položaja srpskog naroda u toj zemlji „nije mešanje u unutrašnje stvari“.

„U Srbiji se imovina vraća crkvama kroz restituciju, a ovde (u Crnoj Gori) imate podržavljenje, konfiskaciju, nacionalizaciju. Nisam čuo da negde postoji takav zakon. Ili je protiv Srba sve dozvoljeno“, upitao je.

Dačić je naveo da Srbi u Crnoj Gori „nisu nacionalna manjina nego autohtona nacionalna zajednica“ i da Srbija „sa bratskim crnogorskim narodom želi mirno da rešava sve probleme“.

„Uvek smo bili braća, ali braća moraju da se ponašaju kao braća. Ako smo mi nešto pogrešili, dajte da to ispravimo. Crna Gora je pogrešila jer je donela zakon koji narušava prava Srba i SPC“, dodao je šef srpske diplomatije.

On je rekao i da „ne može samo Srbija da ima akcione planove za nacionalne zajednice, a drugi da nemaju“ i dodao da sve što neko traži za nacionalne zajednice u Srbiji mora da postoji i za Srbe u drugim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari